Proti migrantom ali proti Kontiču?

Azilni dom Velenje: Župan trdi, da referenduma ne more razpisati, civilna iniciativa vztraja

Objavljeno
20. december 2016 19.00
Samski dom Velenje
Brane Piano
Brane Piano
Velenje – Zaplet med Mestno občino Velenje (MOV) in Civilno iniciativo Velenje (CIV) se, podobo kot v Črnomlju, stopnjuje. Velenjski župan Bojan Kontič je zavrnil možnost referenduma o azilnem domu v Velenju, ker da je vzpostavitev v pristojnost vlade in ne občine, ki je postavila le določene pogoje. V CIV nasprotno menijo, da je o sklepih mestnega sveta možno izvesti naknadni referendum, a stališče župana še proučujejo.

»Razporejanje in nameščanje beguncev ni stvar župana in mestnega sveta. V problematiko smo se vključili, da smo izrazili svoje stališče. To pa je, da namestitvi ne nasprotujemo, vendar prostori samskega doma v Stari vasi niso primerni in da drugih primernih občina nima. Vlado smo pozvali, naj poskrbi za varnost in financiranje ter sprejme strategijo za enakomerno porazdelitev migrantskega bremena po državi. Določili smo, da bi v Velenju lahko nemoteno bivalo največ 30 migrantov in ne do 150, kot je bilo mišljeno,« je povedal Kontič.

Sklepe, ki jih povzema Kontič, je mestni svet sprejel 29. novembra, CIV, ki jo podpirata velenjska SDS in SLS, pa jim nasprotuje. Župan pravi, da so odločitve mestnega sveta pogoji vladi; brez njih bi ji prepuščali odločitev, kdaj, kje in koliko migrantov bi namestila. Nenazadnje je samski dom na območju občine in mestni svet je vladi postavil pogoje. »Zato ne razumem pobude CIV. Zahtevajo namreč razveljavitev sklepov, ki so na liniji njihovega nasprotovanja namestitvi v Velenju,« je dodal.

»Župan zavaja«

Kontič in direktor občinske uprave Iztok Mori sta se pri zavrnitvi referenduma sklicevala na mnenje Službe za lokalno samoupravo pri Ministrstvu za javno upravo (MJU), ki pravi, da sklepi mestnega sveta niso splošni akt občine, temveč so ugotovitveni sklepi. Z njimi se je mestni svet seznanil z namero države o vzpostavitvi azilnega doma v Velenju.

Kot je znano, je CIV po seji mestnega sveta zbrala 300 podpisov za razpis naknadnega referenduma z vprašanjem: »Ali ste za to, da se uveljavijo sklepi oziroma zahteve o vzpostavitvi azilnega doma na območju Velenja, ki jih je sprejel svet MOV na seji 29.11.2016?« Pobudo je CIV vložila 14. novembra.

Prvi komentar Mihaela Letonje, mestnega svetnika iz SLS, je bil, da ne gre za splošni, temveč za posamični akt za območje celotne občine, o čemer pa je referendum mogoč. Iz CIV pa so se popoldan odzvali z začudenjem, da je Kontič s stališčem najprej seznanil novinarje in ne njih. »Župan zavaja ljudi, prihaja v nasprotje s samim seboj, hkrati pa se je skril za mnenjem ministrstva za javno upravo in vlade ter onemogočil ljudem, da se izrečejo na referendumu, kaj si mislijo o sklepih in zahtevah, ki so jih v imenu občanov sprejeli »njegovi« svetniki v mestnem svetu!,« so sporočili. V CIV so še vedno »zelo kritični do sprejetih kontradiktornih sklepov, na drugi strani pa tudi župan sam ugotavlja, da ni nobenega zagotovila, da jih bo vlada upoštevala«. Kot pravijo, navedbe župana in MJU še proučujejo.