Proti nasilju, a brez sankcij za nasilneže

V državnem zboru bodo jutri zelo verjetno sprejeli novelo zakona o preprečevanju nasilja v družini.

Objavljeno
24. oktober 2016 21.26
shutt-nasilje
Barbara Hočevar
Barbara Hočevar
Ljubljana – Poslanci bodo na današnji seji državnega zbora obravnavali in zelo verjetno – glede na to, da nihče ni vložil nobenega amandmaja – tudi sprejeli novelo zakona o preprečevanju nasilja v družini (ZPND), ki bo, med drugim, izrecno prepovedala telesno kaznovanje otrok.

Po osmih letih od sprejetja prvega zakona, ki je nasilje v družini opredelil za nesprejemljivo in kot posebno vrsto nasilja, do katerega je potreben, tudi zaradi širših posledic, ki jih ima za družbo, drugačen pristop, bodo poslanci danes glasovali o njegovi noveli. V njej so, na podlagi izkušenj s terena, popravili veliko določil, da bi bila zaščita žrtev boljša, kot je bila do zdaj, različni deležniki, ki sodelujejo pri njihovi obravnavi, pa učinkovitejši.

Sprememba zakona bo prinesla številne nove rešitve, med njimi, denimo, širši definiciji nasilja v družini in družinskih članov. A glavni pomanjkljivosti ostajata, opozarjajo predvsem v nevladnih organizacijah: zakon ne predvideva nobenih sankcij za povzročitelje nasilja, razen če kršijo ukrepe, ki jih izreče sodišče, pa še v tem primeru ni jasno, kako bo to delovalo v realnosti; drugi problem pa je, da bi ga bilo treba uskladiti s kar veliko drugimi predpisi.

V javnosti je velike polemik povzročil člen o prepovedi telesnega kaznovanja otrok, ki je zgolj deklarativen, prav tako brez sankcij ob kršitvah. A kljub številnim odzivom, nekaterim tudi zelo banalnim, ni mogoče pričakovati nasprotovanja njegovemu sprejetju.

Problematiko nasilja v družini smo v v torkovem Delu še podrobneje in širše raziskali, pripravili dodatne analize, intervjuje ter statistike. Vse prispevke boste lahko tudi na Delo.si prebirali tekom dopoldneva.