Češko ustavno sodišče nekatere ukrepe razglasilo za neustavne

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: Nekateri ukrepi na Češkem so bili neustavni. FOTO: David W Cerny/Reuters
Odpri galerijo
Nekateri ukrepi na Češkem so bili neustavni. FOTO: David W Cerny/Reuters



19.10 Ponekod v Franciji strožji ukrepi

Na francoski Azurni obali na jugovzhodu države bodo prihodnja dva konca tedna v veljavi strožji ukrepi za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Ukrepi so posledica velikega števila novih okužb v francoskem departmaju Alpes-Maritimes, je danes sporočil prefekt Bernard Gonzalez. Ukrep bo prizadel okoli 90 odstotkov prebivalcev departmaja. Zanje bo odhod od doma dovoljen samo v nujnih primerih, kot sta nakup najnujnejšega ali obisk zdravnika. Športne aktivnosti na prostem ter sprehajanje bodo dovoljene samo uro na dan do pet kilometrov od kraja bivanja. Poleg tega bodo v javnosti obvezne zaščitne maske, prepovedano bo uživanje alkoholnih pijač v javnosti. Vrata bodo morale zapreti trgovine z več kot 5000 kvadratnih metrov površine, izjema bodo trgovine z osnovnimi življenjskimi potrebščinami in lekarne. Okrepili bodo tudi cepljenje proti covidu-19.
Francosko območje na meji z Italijo trenutno beleži incidenco 588 novih okužb z virusom sars-cov-2 na 100.000 prebivalcev, kar je trikrat več, kot je državno povprečje. Po beseda Gonzaleza so se razmere v departmaju zelo poslabšale.

18.20 Na Madžarskem podaljšali izredne razmere

Madžarski parlament je danes zaradi epidemije covida-19 z dvotretjinsko večino glasov ponovno podaljšal izredne razmere. Za je glasovalo 133 poslancev, 55 jih je bilo proti, en poslanec se je glasovanja vzdržal. Opozicija podaljšanju izrednih razmer za naslednjih 90 dni nasprotuje, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Madžarska vlada pod vodstvom Viktorja Orbana je zaigrala zaupanje in izredne razmere izkoristila, da je okrepila svojo oblasti, meni madžarska opozicija.

Prav tako je opozicija od madžarske vlade zahtevala, da bi morali državljani imeti prosto izbiro, s katerim cepivom proti covidu-19 jih bodo cepili. O tem, s katerim cepivom jih bodo cepili, sedaj izvedo šele na kraju cepljenja. Prav zaradi tega pravila naj bi se po podatkih madžarskega statističnega urada zmanjšala pripravljenost za cepljenje proti covidu-19 na Madžarskem. V državi cepijo tako s cepivi, ki jih je odobrila Evropska agencija za zdravila, kot s kitajskim in ruskim cepivom. Orban na drugi strani podaljšanje izrednih razmer utemeljuje s tem, da ni nadaljnjega izboljšanja razmer v drugem valu epidemije, hkrati bi lahko nove, nevarnejše različice novega virusa ponovno povzročile porast števila novih okužb. Po začetku epidemije covida-19 na Madžarskem marca lani so v državi uvedli izredne razmere, ki vladi omogočajo, da vlada brez parlamenta z odloki.

18.00 Zdurženo kraljestvo bo do konca junija odpravilo vse omejitve

Britanska vlada namerava do 21. junija v Angliji odpraviti vse omejitve, ki so povezane z zajezitvijo pandemije covida-19, je danes v britanskem parlamentu napovedal britanski ministrski predsednik Boris Johnson. Protikoronske ukrepe naj bi odpravljali postopoma v razmiku petih tednov. Pogoji za odpravo omejitev so pozitiven trend zmanjšanja števila novih okužb, nadaljevaje cepljenja proti covidu-19 ter brez pojavov novih različic novega koronavirusa. Ob tem je Johnson po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal, da ključnega pomena ni predvidena časovnica, ampak so to epidemiološki podatki. Dodal je, da bo odprava ukrepov previdna, a nepreklicna. Za to so po njegovih besedah zaslužni Britanci s svojo odločnostjo ter uspeh cepljenja. V Veliki Britaniji v zadnjih tednih beležijo strm upad števila novih okužb. Hkrati so doslej proti covidu-19 s prvim odmerkom cepili več kot 17,5 milijona ljudi. V Angliji naj bi se tako 8. marca odprle vse šole. V drugem tednu marca naj bi tudi omilili omejitve glede druženja. Ponovno bodo dovoljeni obiski po domovih.

17.35 V karanteni skoraj 3000 otrok

V vrtcih ter osnovnih in srednjih šolah je po zadnjih podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport aktivno okuženih 119 otrok in 271 zaposlenih. V karanteni je 2933 otrok oz. 139 oddelkov. Glede na podatke, objavljene na spletni strani ministrstva, je relativni delež okuženih učencev po prvem tednu vrnitve učencev prve triade v šole v nekaterih regijah znašal 0,02 odstotka. V nedeljo, tik pred začetkom počitnic za učence vzhodnega dela Slovenije, je ta delež znašal 0,04. Delež okuženih otrok v vrtcih se v istem obdobju ni bistveno spreminjal in je znašal okoli 0,03 odstotka. Šolski prag so osnovnošolci in dijaki zaključnih letnikov po večmesečnem šolanju na daljavo prestopili minuli teden, ko so svoja vrata najprej odprle šole na zahodu Slovenije. Za vzhodni del države so se takrat začele zimske počitnice, danes pa so se v šolske klopi vrnili tudi otroci s tega dela države.

V karanetni je skorja 3000 otrok. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
V karanetni je skorja 3000 otrok. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


17.25 Epidemija stagnira

Na Institutu Jožef Stefan (IJS) navajajo, da epidemija covida-19 glede na število pozitivnih testov stagnira, po njihovi oceni je namreč reprodukcijsko število približno ena. Po njihovih napovedih bi lahko naslednjo, rumeno fazo sproščanja ob trenutnem razvoju epidemije ukrepov dosegli sredi maja. Za prehod v rumeno epidemično fazo mora biti hospitaliziranih manj kot 500 covidnih bolnikov, kar bi lahko po napovedih IJS dosegli v soboto, ter povprečje manj kot 600 dnevno potrjenih okužb z novim koronavirusom v enem tednu. Ta kriterij pa bi ob trenutnem reprodukcijskem številu, ki kaže, na koliko ljudi okužbo prenese en okuženi z novim koronavirusom, dosegli 13. maja.

Rumena faza predvideva, da bi se v šole vrnili ostali razredi srednjih šol, v živo bi znova stekla predavanja na fakultetah, za vse bi se odprli dijaških in študentski domovi, odprle bi se ostale servisne dejavnosti, odpravili bi prepoved gibanja ponoči. Naslednja faza pa je zelena, ki bo nastopila takrat, ko bo povprečno število potrjenih okužb z novim koronavirusom v enem tednu padlo pod 300. Šele takrat bodo lahko epidemiologi učinkovito spremljali stike, s čimer bodo lahko pomagali še dodatno in hitreje zmanjšati število okuženih oseb v populaciji.

16.30 Češko ustavno sodišče nekatere ukrepe razglasilo za neustavne

Češko ustavno sodišče je danes retroaktivno za neustavne označilo nekatere vladne ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Z ukrepi, ki trenutno veljajo, se sodišče sicer ni ukvarjalo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Sodniki so opozorili, da zaprtje trgovin med 28. januarjem in 14. februarjem ni bilo v skladu z ustavo, saj ukrep ni bil primerno utemeljen. V enakem obdobju so namreč lahko še naprej delovale cvetličarne in trgovine z orožjem. Sodišče je pomanjkljivosti očitalo tudi pri dolgem seznamu izjem. Opozicija je pozdravila odločitev sodišča, čeprav niso obravnavali trenutno veljavnih ukrepov, saj da to dokazuje, da se vlada ne more kar tako izmišljevati ukrepov.

Na Češkem je sicer še vedno v veljavi popolno zaprtje javnega življenja, odprte so le nujne trgovine in storitve. Trenutno je incidenca zadnjih 14 dni v državi 968 okužb na 100.000 prebivalcev. V zadnjem dnevu so potrdili 4002 novih okužb, skupno okoli 1,1 milijona. Za posledicami covida-19 pa je umrlo okoli 19.330 ljudi.

Prevoz bolnikov na Češkem.  FOTO:  David W Cerny/Reuters
Prevoz bolnikov na Češkem.  FOTO:  David W Cerny/Reuters


16.20 Trgovinska zbornica poziva k odgovornemu obisku trgovin

»Vladni Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom omogoča, da je večina prodajaln ponovno odprtih. Ob tem pa mora biti ob vseh ostalih ukrepih trgovcev za preprečevanje širjenja COVID-19 izpolnjen tudi dodatni pogoj tedenskega testiranja zaposlenih na virus COVID-19. Zaradi številnih vprašanj trgovcev v zvezi z organizacijo in izvajanjem testiranja Trgovinska zbornica Slovenije v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje organizira brezplačna testiranja za zaposlene v trgovinski dejavnosti v večih krajih po Sloveniji. Ob ponovni možnosti opravljanja nakupov v prodajalnah pa Trgovinska zbornica Slovenije in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo z namenom, da bodo lahko vse prodajalne na podlagi vladnega odloka tudi ostale nemoteno odprte, pozivata vse potrošnike k odgovornemu ravnanju in doslednemu spoštovanju zaščitnih ukrepov in priporočil NIJZ za preprečevanje širjenja COVID-19 ob obisku prodajaln,« so sporočili iz Trgovinske zbornice Slovenije. G. R.

15.20 V Italiji podaljšali prepoved prehajanja med deželami

V Italiji so zaradi naraščajočega števila novih okužb z virusom sars-cov-2 za dober mesec dni podaljšali prepoved prehajanja med deželami. Prepoved bo v veljavi do 27. marca. Gre za eno od prvih odločitev nove italijanske vlade pod vodstvom Maria Draghija v boju proti pandemiji covida-19, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Prepoved prehajanja med posameznimi italijanskimi deželami izjemoma na velja v primeru odhoda na delo ali nujnih primerov. Omejena so še naprej zasebna druženja. V rdečih območjih, za katere velja veliko tveganja za okužbo, bo prav tako do 27. marca veljala prepoved zasebnih obiskov. Zaenkrat nobena od dežel še ni obarvana rdeče, so pa takšne barve že posamezne pokrajine.

14.45 Sanofi in GSK testirata novo cepivo

Francosko farmacevtsko podjetje Sanofi in britanski Glaxosmithkline (GSK) sta danes začela fazo 2 testiranja svojega cepiva proti covidu-19, v katerem bosta skušala najti najustreznejšo koncentracijo antigena za fazo 3. Želijo najti sestavo cepiva za optimalen imunski odziv, so sporočili iz Sanofija. V fazi 2 testiranja tega rekombinantnega cepiva bo sodelovalo 720 ljudi, starih 18 let ali več, v ZDA, Hondurasu in Panami. Sodelovalo bo enako število starih od 18 do 59 let in starih 60 let ali več, so navedli.
Preizkušali bodo tri različne količine antigena, količina adjuvansa pa bo vedno enaka. Antigen je snov, ki v organizmu povzroča nastajanje protiteles. Adjuvans pa vsaka snov, primešana antigenu, ki stopnjuje njegovo imunogenost in povzroči močnejši imunski odziv. Če bodo podatki iz faze 2 pozitivni, fazo 3 množičnega preizkušanja na ljudeh načrtujejo v drugem četrtletju letošnjega leta. Če bo ta uspešna, bodo v drugi polovici leta vložili vloge pri regulatornih organih, cepivo pa bi bilo lahko na voljo v zadnjem četrtletju.

14.15 Januarja manj davčnih prihodkov

Finančna uprava RS (Furs) je januarja po prvih podatkih pobrala 1,52 milijarde evrov prihodkov, kar je 95,3 milijona evrov oziroma 5,9 odstotka manj kot januarja lani, ko se je svet šele dobro začel zavedati nevarnosti novega koronavirusa. Ob zaprtju velikega dela trgovin in storitev so bili prilivi od DDV manjši za skoraj četrtino.

image_alt
Zdravstveni sistem se bo postopno pričel ukvarjati z rednim programom


13.50 V Gazi se je začelo cepljenje proti covidu-19

V Gazi so danes začeli cepljenje proti covidu-19 z ruskim cepivom Sputnik V. V prvi fazi, ki bo predvidoma trajala tri tedne, nameravajo cepiti 11.000 ljudi. Prednost imajo zdravstveni delavci, starejši in rizični bolniki, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa navedle palestinske oblasti. V Gazo je včeraj prispelo okoli 20.000 odmerkov cepiva proti covidu-19, ki so ga Palestincem podarili Združeni arabski emirati. Na palestinsko območje je cepivo prispelo preko mejnega prehoda z Egiptom, tako da ni prečkalo izraelskega ozemlja. Pred tem pa so palestinske oblasti prek izraelskega ozemlja v Gazo z Zahodnega brega dostavile 2000 odmerkov Sputnika V.

V Gazi se je začelo cepljenje z ruskim cepivom Sputnik V. FOTO: Mahmud Hams/AFP
V Gazi se je začelo cepljenje z ruskim cepivom Sputnik V. FOTO: Mahmud Hams/AFP


13.05 Na Hrvaškem danes več okužb kot minuli ponedeljek

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah ob opravljenih 2422 testih potrdili 72 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 20 bolnikov s covidom-19. Danes objavljeno število na novo okuženih je nekoliko višje kot prejšnji ponedeljek, ko jih je bilo 68. Ponedeljek pred tem je bilo 71 okužb, je spomnil direktor hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ) Krunoslav Capak. Na Hrvaškem imajo po uradnih podatkih trenutno 2111 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 792 bolnikov s covidom-19, pomoč medicinskih ventilatorjev pa jih potrebuje 68.

Proti covidu-19 so na Hrvaškem doslej cepili 108.311 ljudi, od tega z dvema odmerkoma 57.835. Do konca tedna pričakujejo več kot 92.000 odmerkov Pfizerjevega, Moderninega in AstraZenecinega cepiva. V Zagrebu so danes začeli cepljenje starejših od 65 let in kroničnih bolnikov, prijavljenih pa je 85.000 ljudi, so potrdili v zagrebškem štabu civilne zaščite.

12.50 Skupna mesečna poraba elektrike v 2020 večinoma manjša kot lepo poprej

Čeprav so v letu 2020 gospodinjstva porabila več električne energije kot leta 2019, je bila skupna mesečna poraba večinoma manjša kot v 2019, najverjetneje zaradi epidemije (manjši je bil obseg dela v industriji, storitvah in drugih dejavnostih), so sporočili s Statističnega urada RS. Elektrarne so v prvi polovici leta 2020 mesečno proizvedle približno toliko ali nekoliko manj električne energije kot v prvi polovici leta 2019. Od julija do oktobra 2020 so je proizvedle več kot od v enakem obdobju leto poprej, v zadnjih dveh mesecih lanskega leta pa spet nekoliko manj kot v zadnjih dveh mesecih leta 2019. Oskrba z motornimi gorivi je bila lani večinoma manjša kot v 2019.

12.10 Ponekod v Nemčiji se v šole vračajo učenci

V desetih od 16 nemških dežel so danes v šolske klopi znova sedli učenci, ki so bili dva meseca doma. Med drugim so se v šole vrnili učenci v Berlinu, Severnem Porenju-Vestfaliji in na Bavarskem, v večini šol pa bo pouk v učilnicah potekal le za mlajše, piše nemška tiskovna agencija dpa. V Nemčiji sicer ostaja v veljavi večina ukrepov za zajezitev širjenja virusa. Tako so še naprej zaprte restavracije ter nenujne trgovine in storitve. Po nekajtedenskem upadu števila novih okužb so prejšnji teden znova opazili manjši porast. V zadnjih sedmih dneh so na 100.000 prebivalcev potrdili 61 okužb, medtem ko so bili prejšnje tedne blizu 50. 

12.00 Pandemija ne sme biti razlog za utišanje drugačnih mnenj

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je bil danes kritičen do držav, ki pandemijo covida-19 izkoriščajo kot izgovor za utišanje drugačnih mnenj, kritike in omejevanje medijev. Na virtualnem zasedanju 47-članskega Sveta ZN za človekove pravice, ki se je začelo danes, je posvaril tudi pred neonacizmom in idejo bele nadvlade ter izpostavil potrebo po boju proti rasizmu.

10.25 Umrlo osem oseb s covidom-19

Vlada RS je na twitterju objavila, da je bilo včeraj na testiranjih PCR (opravili so jih 1428) 247 novookuženih. Hospitaliziranih je bilo 584 oseb, na intenzivni negi pa so se zdravili 104 bolniki s covidom-19. Umrlo je osem oseb s covidom-19. Sedemdnevno povprečje okužb znaša 744. 



9.50 Začela se je kampanja cepljenja v Avstraliji

V Avstraliji so danes začeli kampanjo množičnega cepljenja proti covidu-19, ki pa so jo pospremili glasni nasprotniki cepljenja. Ta teden bodo predvidoma razdelili 60.000 odmerkov cepiva. Prebivalce Avstralije bodo najprej cepili s Pfizer-Biontechovim cepivom, v prihodnjih tednih pa tudi s cepivom AstraZenece. Sprva bodo cepili vse, ki so najbolj izpostavljeni novemu koronavirusu, torej zdravstvene delavce, zaposlene v hotelih za karanteno in uslužbence policije, pa tudi stanovalce v domovih starejših.

V zahodni Sloveniji so ta teden šolske počitnice, lepo vreme pa je na smučišča privabilo smučarje. Na fotografiji vrsta z opravljanje hitrega testa v Kranjski Gori. FOTO: N. M.
V zahodni Sloveniji so ta teden šolske počitnice, lepo vreme pa je na smučišča privabilo smučarje. Na fotografiji vrsta z opravljanje hitrega testa v Kranjski Gori. FOTO: N. M.


9.40 Argentina v pričakovanju cepiva Sinopharm

Pristojni argentinski regulator je podal izredno dovoljenje za uporabo kitajskega cepiva proti covidu-19 Sinopharm, država pa v prihodnjih dneh pričakuje pošiljko z milijonom odmerkov tega kitajskega cepiva. Cepilna kampanja v Argentini je sicer že nekaj tednov v polnem teku. Prebivalce Argentine cepijo s cepivom Sputnik V, pa tudi Covishield, ki ga proizvaja indijski inštitut Serum. 

9.30 Nekaj manj kot 250 pozitivnih testov PCR

Po podatkih sledilnika za covid-19 so v Sloveniji včeraj opravili 1428 PCR-testov in z njimi potrdili 247 novookuženih. Opravili so tudi 8551 hitrih antigenskih testov.



8.20 V ZDA že skoraj pol milijona smrti med osebami s covidom-19

Zdravstveni svetovalec predsednika ZDA Anthony Fauci je menil, da bo potrebno zaščitne maske zaradi novega koronavirusa nositi še v letu 2022, čeprav naj bi se razmere do konca leta normalizirale. Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa se je do nedelje v ZDA z novim koronavirusom okužilo več kot 18,1 milijona ljudi, umrlo pa jih je skoraj 499.000. Stanje se sicer popravlja, saj so včeraj poročali o 71.500 novih okužbah, umrlo pa je 1844 bolnikov s covidom-19, kar je okoli tisoč manj kot v preteklih nekaj dneh. Najslabše razmere so v Kaliforniji s 3,5 milijona okuženimi in 49.327 mrtvimi, čeprav se tudi tu zmanjšuje število okužb in smrti. 

7.15 Po počitnicah v šolo

Po zimskih počitnicah in večmesečnem šolanju na daljavo se danes v šole vračajo vsi učenci in dijaki zaključnih letnikov z vzhoda države, medtem pa njihovi sošolci z zahoda države enotedenske zimske počitnice šele začenjajo. Za učence in dijake iz vzhoda veljajo enaki epidemiološki ukrepi kot za učence prvega triletja, ki se že izobražujejo v šoli. Pouk bo potekal v matičnih učilnicah, v katerih bodo tudi malicali. Za organizacijo kosila morajo šole poskrbeti tako, da bo čim manj mešanja med učenci. 

Podaljšano bivanje za učence prvega triletja bo organizirano v matičnem razredu, medtem ko bodo starše četrtošolcev in petošolcev pozvali, naj otroci, če se le da, po pouku odidejo domov. Učencem ni treba nositi zaščitnih mask v razredu, so pa obvezne zunaj razreda.

7.10 Na Japonskem še ne vedo, kdaj bodo cepili starejše

Časovnica cepljenja na Japonskem se bo nekoliko podaljšala, saj bo cepivo v državo prihajalo z zamudami. Medtem ko se je minuli teden začelo cepljenje delavcev v zdravstvu, še ni znano, ali bodo aprila lahko cepili tudi že starejše. Japonska si je doslej zagotovila več kot 500 milijonov odmerkov cepiva pri proizvajalcih s sedežem v Evropi oziroma ZDA, a je pristojni japonski regulator do sedaj odobril le cepiva Pfizerja in Biontecha, piše tiskovna agencija Reuters. Na Japonsko bo v letošnjem letu prispelo 144 milijonov doz tega cepiva. 

Komentarji: