Protikorupcijska komisija bo kazensko ovadila Saša Pečeta

Ovadila ga bo zaradi za komisijo žaljivih in neutemeljenih trditev, podanih za tiskane in elektronske medije.

Objavljeno
18. november 2012 14.02
Sašo Peče, stranka Lipa
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Ljubljana - Komisija za preprečevanje korupcije bo kazensko ovadila Saša Pečeta, in sicer zaradi za komisijo žaljivih in neutemeljenih trditev, podanih za tiskane in elektronske medije. Na ta način bo uveljavila kazenskopravno varstvo ugleda in dobrega imena komisije kot samostojnega ter neodvisnega državnega organa, so po poročanju STA danes sporočili iz komisije.

Vsakdo ima sicer pravico braniti svoje interese, pri tem pa je neutemeljeno napadati in izrekati žaljive obdolžitve na račun državnega organa kaznivo, so zapisali v komisiji. Napovedali so, da bo komisija zoper osebe, ki bodo pri obrambi svojih interesov izvrševale kazniva dejanja, dosledno vlagala kazenske ovadbe, saj je treba prekiniti s prakso, ki se je v Sloveniji razrasla prek vsake razumne mere.

Osebe, ki so v različnih postopkih, prepogosto javno neutemeljeno napadajo in žaljivo obdolžujejo državne organe, kot so policija, tožilstvo, sodišča in inšpekcije, ter tako vztrajno rušijo vladavino prava, so pojasnili. Ob tem pozivajo tudi ostale državne organe, da se dosledno odzivajo na tovrstna dejanja v njihovo škodo. Komisija je na tej podlagi v petek že vložila kazensko ovadbo zoper župana Občine Trebnje Alojzija Kastelica, piše STA.

Glede postopka v zadevi Farmadent pa so v komisiji pojasnili, da so bile Pečetu v postopku zagotovljene vse procesne pravice po zakonu. Peče je v postopku podal izjavo, ki je sestavni del zaključnega poročila komisije, ki je dostopno na spletni strani komisije.

Komisija je sklenila, da družbo Farmadent pozove, naj na podlagi protikorupcijske klavzule pristopi k postopku ugotavljanja pogojev ničnosti pogodbe o svetovanju z družbo Salutor, katere lastnik in direktor je Peče. Pri preverjanju je bilo po navedbah komisije tudi ugotovljeno, da je del izdelkov družbe Salutor delno ali v celoti prekopiran iz seminarskih, diplomskih, magistrskih ali doktorskih del, prosto dostopnih na spletnih straneh, piše STA.

Družba Farmadent je Salutorju v letu 2009 izplačala 6480 evrov, v letu 2010 skupaj 41.760 evrov, v letu 2011 42.960 evrov in v letu 2012 do konca marca še 7200 evrov, so pojasnili v komisiji. Skupaj je pogodbeno svetovanje Salutorja družbo Farmadent stalo 98.400 evrov. Komisija je ugotovitve v zadevi Farmadent že odstopila Okrožnemu državnemu tožilstvu v Mariboru.

Peče je v petek napovedal, da bo tožil Komisijo za preprečevanje korupcije zaradi navedb, da mu je mariborski župan Franc Kangler pomagal do neupravičene protipravne premoženjske koristi v višini 98.400 evrov. Peče je za časnik Večer zanikal, da mu je Kangler pomagal do zaslužka, še piše STA.