Prva vladna pomoč za nakup agregatov

Vlada je za odpravo škode zaradi ledene ujme iz rezerv sprostila 318.000 evrov.

Objavljeno
06. februar 2014 11.32
Posodobljeno
06. februar 2014 11.32
Žled
Maja Grgič, gospodarstvo
Maja Grgič, gospodarstvo

Ljubljana - Vlada se je danes seznanila s prvim poročilom o poplavah in žledu in za odpravo škode iz sredstev za rezerve predvidela 317.599 evrov. Obrambni minister Roman Jakič je pojasnil, da bodo ta denar namenili za nakup 40 agregatov, popravilo nekaterih telekomunikacijskih zvez in 50.000 dodatnih protipoplavnih vreč, saj glede na vremensko napoved grozi nevarnost poplav. Trenutno Slovenija potrebuje 150 večjih agregatov nad 60 kilovatov in 475 manjših generatorjev elektrike.

Pojasnil je, da je na delu še vedno več kot 500 vojakov SV, Arso pa je izdal nalogo čiščenja vodotokov, »ker če tega ne naredimo, bomo imeli poplave«. Minister Jakič je pohvalil delo vseh služb, ki so v teh dneh na terenu, in ocenil, da je bilo njihovo delo »organizirano in učinkovito«.

Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan je povedal, da so v tem trenutku največje težave s preskrbo z elektriko, zlasti v Postojni in Logatcu. »Postojna nima nobene možnosti, da bi v krajšem času dobila elektriko prek daljnovoda,« je povedal Šestan. Odzval se je tudi na kritike glede slabe komunikacije v zadnjih dneh v občini Postojna. Pojasnil je, da so iz Postojne prihajale nasprotujoče si informacije: »Zato sem bil večkrat v navezi z županom, a ni bilo narejenega nič.«

Po Šestanovih besedah se je postojnski župan včeraj le odzval, razpustil prejšnji krizni štab in imenoval novega. Šestan mu je ponudil dodatno pomoč – dva regijska poveljnika civline zaščite. Po šestanovih navedbah se zdaj obveščanje in drugo ukrepanje izboljšujeta. V Logatcu so razmere bolj obetavne. »Elektro Ljubljana načrtuje, da bo do sobote vzpotavila daljnovod, ki oskrbuje Logatec,« je povedal Šestan.

Minister za infrastrikturo Samo Omerzel je dejal, da škoda v elektrodistribuciji po prvih ocenah znaša 37 milijonov evrov, na gozdnih cestah pa devet milijonov, a bo ta verjetno še večja. Ocena škode na železniški infrastrukturi za zdaj znaša 20 milijonov evrov. Omerzel pričakuje, da bi lahko že jutri začeli voziti prvi vlaki na relaciji Koper−Ljubljana.

Kmetijski minister Dejan Židan je poudaril, da je gozd še vedno smrtno nevaren. Po prvih ocenah je poškodovanih 480.000 hektarov gozda oziroma 4,155 milijonov kubikov lesa. Še vedno je zaprtih 93 odstotkov vseh gozdnih cest. Po njegovih besedah bo škoda dovolj velika, da bomo lahko zaprosili tudi za evropsko pomoč.

O ukrepih za gospodarstvo danes vlada še ni razpravljala, preučuje pa možne ukrepe. Tako tudi niso govorili o spremembah pri nepremičninskem davku. Židan je pojasnil, da imamo na srečo v državnem zboru »odprt« zakon o gozdovih in da pravkar potekajo usklajevanja o amandmaju, ki bi omogočil, da bi lahko predčasno pridobili 3,7 milijona evrov za posodobitev gozdnih cest. Finančni viri za sanacijo škode, ki jo je povzročil žled, bodo po Židanovih besedah Razvojna banka Sveta Evrope in Evropska investicijska banka, evropska sredstva v okviru razvoja podeželja in sredstva Sklada kmetijskih zemljišč.