Prva zima očitno pozitivna, DUTB zagrozil stečajniku

V osemdesetih dneh smučarske sezone so v Marpromu na Pohorju našteli 137.000 smučarjev.

Objavljeno
11. marec 2015 22.20
Prvi smučarski dan na Arehu. Maribor, Slovenija 13.decembra 2014.
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor – »Za zdaj kaže, da bomo zimsko sezono izpeljali s pozitivnim rezultatom,« je povedal Bernard Majhenič, direktor Marproma. Občinsko podjetje je prevzelo v upravljanje gondolo in druge žičnice na Mariborskem Pohorju in Arehu pred zimo, začele so se že priprave na poletno sezono.

V Marpromu bodo danes imeli 81. smučarski dan v tej zimi, kar je več kot v lanski sezoni. Na Mariborskem Pohorju in Arehu, kjer so uredili 17 prog, so našteli 1.137.126 prehodov skozi žičniške naprave, to je skoraj 137.000 smučarjev. Pri tem v Marpromu upajo, da bo sezona na Arehu vsaj na nekaterih progah trajala še do 10. aprila, medtem ko jo bodo na Mariborskem Pohorju sklenili že prej.

Podrobnosti o poslovanju v tokratni zimi v Marpromu, ki je upravljanje smučišč prepustil svoji hčerinski družbi Marturi, ta pa je sklenila pogodbo s podjetjem PMKD, direktor katerega je Matej Dimnik, za zdaj nočejo povedati. Je pa Majhenič zatrdil, da so za zdaj »v pozitivnih številkah«; menda gre za manjši presežek prihodkov nad odhodki, čeprav so bili še konec januarja zaradi toplega vremena v izgubi.

Za primerjavo je Majhenič omenil, da so imeli v letošnji zimi skoraj 800.000 evrov manj prihodkov, kot jih je imel v lanski takratni upravljavec Športni center (ŠC) Pohorje, a so hkrati imeli 1,3 milijona evrov manj stroškov. Na vprašanje, koliko so za pripravo smučišč in druge storitve plačali podjetju PMKD ter kakšni bodo končni rezultati sezone, je Majhenič odgovoril, da bodo podatke razkrili v prihodnjih dneh. »Lahko pa rečemo, da smo zadovoljni že s tem, da je sezona bila,« je dodal Boštjan Zagorac iz Marproma.

ŠC Pohorje je končal v stečaju tik pred začetkom zime, zato so morali najti hitro rešitev. Čeprav bo občinska delovna skupina predvidoma šele v prihodnjih dneh pripravila akcijski načrt celovite ureditve upravljanja žičniške infrastrukture na Mariborskem Pohorju in ga posredovala mestnim svetnikom, se v Marpromu že pripravljajo na poletno sezono, za katero pravijo, da se obeta precej novosti. »Naši načrti za poletje so, da ustvarimo 600.000 evrov prihodkov na žičniški infrastrukturi in s tem leto končamo pozitivno,« je razložil direktor Majhenič.

Poleti na krožni kabinski žičnici precej prometa ustvarijo gorski kolesarji. »Načrtujemo, da bi sami vzpostavili spust z gorskimi kolesi, brez podizvajalca, če bomo pridobili vsa dovoljenja za Bike park,« je dejal Majhenič. Pravi, da želijo na Pohorju urediti parkirišče za avtodome in otroško igrišče nedaleč od zgornje postaje Pohorske vzpenjače – po naših informacijah na občinskem zemljišču na območju Stolpa –, za kar bodo morali predhodno pridobiti še dokumentacijo.

Stečajnik ne bo izpodbijal prevzema hotelov

Stečajni upravitelj Športnega centra (ŠC) Pohorje Drago Dubrovski je obvestil upnike, da zaradi neposrednih groženj DUTB ne namerava vložiti tožbe za izpodbijanje njenega morda spornega prevzem hotelov na Pohorju. Naj spomnimo, da je slaba banka kot lastnica ŠC Pohorje tik pred stečajem oktobra lani na podlagi pogodb o nadomestni izpolnitvi z odkupom hotelov Arena, Videc in Bolfenk ter apartmajev Bolfenk iz stečajne mase del svojih starejših zavarovanih terjatev pobotala s kupnino za te nepremičnine.

Zato je Dubrovski DUTB pozval, naj v stečajno maso vplača vsaj pripadajoči del posrednih stroškov, ki se jim je v škodo drugih upnikov izognila. Menda gre za okoli 200.000 evrov. A iz njegovega včeraj objavljenega izrednega poročila na spletni stran Ajpesa je razvidno, da so na DUTB njegov predlog zavrnili in mu zagrozili s prijavo nadzornim organom, odškodninskimi zahtevki in drugimi pravnimi sredstvi, če bo izpodbijal prenos lastništva.

Dubrovski je zato druge upnike obvestil, da lahko tožbo za izpodbijanje morebiti spornih pravnih dejanj DUTB še vedno vložijo sami do 16. aprila. Po odsvojitvi skoraj devet milijonov evrov vrednega premoženja je DUTB hotelske zmogljivosti ŠC Pohorje za leto dni oddala v najem Termam Maribor.