Prva znamka, ki diši po medu

V Piranu so predstavili medeno znamko, ki jo je na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, izdala Pošta Slovenije.

Objavljeno
22. september 2015 20.31
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Piran – Tukaj so danes predstavili znamko, ki zadiši po medu, če jo podrgnemo. Na njej je kos kruha z maslom in medom, kozarec mleka in jabolko. Izdala jo je Pošta Slovenije na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, ki je želela s tako eksotično znamko podpreti projekt slovenskega zajtrka, ki ga vsako leto tretji petek v novembru izpeljejo na vse več slovenskih šolah in vrtcih.

Medeno znamko so natisnili v 70.000 primerih in bo (z vrednostjo 77 centov) namenjena predvsem priporočenim pošiljkam (do 20 gramov teže). V Piranu so jo predstavili na pobudo predsednika Čebelarske zveze Slovenije Boštjana Noča, ki je menil, da bi morali med bolj promovirati tudi v obmorskih občinah, saj je tukaj sorazmerno malo čebelarskih dogodkov, navkljub dejstvu, da deluje v Obalnem čebelarskem društvu kar 126 članov, ki premorejo 3000 čebeljih družin (eno največjih čebelarskih društev v Sloveniji) in so vsi napovedali nadpovpečno dobro medeno leto.

Predstavitev medene znamke si je Piran zaslužil tudi zato, ker so tukaj pred dobrim letom predstavili tudi izjemne znamke s pravo morsko soljo. Kmetijski minister Dejan Židan pa je na predstavitvi izpostavil skupna prizadevanja slovenske vlade in Čebelarske zveze Slovenije, ki sta podprli pobudo Organizaciji združenih narodov za razglasitev svetovnega dneva čebel na 20. maj, to je na rojstni dan slovenskega utemeljitelja modernega čebelarstva Antona Janše (rojen 1734. leta v Breznici). Slovenska pobuda že močno odmeva med čebelarji v svetu, saj bi s tem lahko učinkovito opominjali na pomen ohranjanja čebel in na to, kako smo ljudje odvisni od čebel ter ostalih opraševalcev.

Predstavitev medene znamke, ki je potekala na Tartinijevme trgu, prvič v medenem duhu in z bogato ponudbo čebeljih izdelkov, je seveda le uvod v vrsto akcij, ki spodbujajo promocijo dneva slovenske hrane, ko otroci v vrtcih in šolah zajtrkujejo med, mleko in jabolka. Lani je tak zajtrk potekal na 429 šolah (154.484 otrok) in v 275 vrtcih.