Prvi kandidati za nadzorni svet državnega holdinga

NSi je razkrila kandidata za nadzorni svet državnega holdinga - Jovana Lukovca. SD se je svojem kandidatu odrekla.

Objavljeno
21. januar 2013 12.36
Posodobljeno
21. januar 2013 12.36
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana - Štiri kandidate za člane nadzornega sveta državnega holdinga bo v četrtek izbirala mandatno volilna komisija državnega zbora, je napovedala predsednica te komisije Sonja Ramšak (SDS). Poslanske skupine so predlagale šest kandidatov, imena bo Ramšakova verjetneje predstavila jutri, ko bodo preverili pravilnost vloženih kandidatur.

Pričakovati je, da bo podobno še ta teden o enem članu nadzornega sveta odločala komisija za nadzor javnih financ, ki jo vodi Alenka Bratušek (PS). Še štiri kandidate v skupaj devetčlanski svet pa bo predlagala vlada.

Če bodo vsi postopki pravočasno končani, bo državni zbor o nadzornem svetu holdinga, ki bo prevzel upravljanje državnega premoženja, ki ga zdaj upravljajo različni skladi, odločal na redni seji, ki se začne v ponedeljek naslednji teden.

Ramšakova je na današnji tiskovni konferenci predstavila delo mandatno volilne komisije v zadnjem letu in opozorila, da še vedno niso prejeli poročila o delu komisije za preprečevanje korupcije (KPK) v letu 2011, ki bi ga morali že maja lani in dopolnil te komisije, ki jo vodi Goran Klemenčič, o delu v letu 2010, ki jih je zahtevala mandatno volilna komisija.

Vse stranke v državnem zboru smo prosili, naj bralcem Dela razkrijejo, koga so za nadzornika državnega holdinga predlagale. Neuradno je slišati, da so politiki dogovorjeni, da imen javnosti ne bi predstavili takoj. A smo pri vprašanju vztrajali, ker ocenjujemo, da ima javnost ob tako pomembni instituciji pravico vedeti.