Prvi krog iskanja mandatarskega kandidata neuspešen

V soboto začenja teči drugi, 14-dnevni krog. V več strankah morebitne prihodnje levosredinske koalicije so glede nadaljevanja pogovorov z Levico optimistični.
Fotografija: DZ se je seznanil, da mandatarja še ni. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
DZ se je seznanil, da mandatarja še ni. FOTO: Uroš Hočevar

DZ se je na izredni seji seznanil z obvestilom predsednika republike Boruta Pahorja, da ne bo predlagal kandidata za predsednika vlade. S tem je neuspešno zaključen prvi krog iskanja mandatarskega kandidata. V soboto bo začel teči drugi krog, kandidata za mandatarja lahko predsednik republike ali poslanci predlagajo do 10. avgusta.

Po junijskih državnozborskih volitvah namreč nobenemu od potencialnih kandidatov za premierski položaj še ni uspelo zagotoviti zadostne večine za izvolitev. Da nihče ne uživa podpore, je Pahor ugotovil po posvetu z vodji poslanskih skupin.

Kandidaturo je sicer ponudil predsedniku relativne zmagovalke volitev SDS Janezu Janši, a je ta ni sprejel, saj je večina strank zavrnila sodelovanje s SDS. Tudi predsednik drugouvrščene LMŠ Marjan Šarec, ki poskuša oblikovati koalicijo, je predsednika republike seznanil, da še nima zagotovljene potrebne večine za izvolitev za predsednika vlade.

Pahor je zato po izteku 30-dnevnega roka, v katerem lahko predsednik republike predlaga kandidata za mandatarja, DZ obvestil, da tega ne bo storil. Z današnjo seznanitvijo DZ je tako prvi krog iskanja potencialnega predsednika vlade zaključen.
V soboto, 27. julija pa bo začel teči drugi, 14-dnevni krog. V njem lahko poleg predsednika republike kandidata za mandatarja predlagajo tudi poslanske skupine ali skupina najmanj desetih poslancev. Čas za to imajo do 10. avgusta.

Če bo v tem času predlog vložen, bo DZ po napovedi predsednika DZ Mateja Tonina o kandidatu za mandatarja glasoval med 13. in 17. avgustom.



Da si bo prizadeval za oblikovanje vladne koalicije v drugem krogu, je napovedal predsednik LMŠ Šarec. Peterica strank – poleg LMŠ še SD, SMC, Sab in Desus – se namreč pod njegovim okriljem pogaja o oblikovanju koalicije z Levico.

Koalicijske pogovore z Levico je peterica strank začela v četrtek po tistem, ko je NSi zavrnila možnost vrnitve na pogajanja. FOTO: Blaž Samec
Koalicijske pogovore z Levico je peterica strank začela v četrtek po tistem, ko je NSi zavrnila možnost vrnitve na pogajanja. FOTO: Blaž Samec


V več strankah morebitne prihodnje levosredinske koalicije so glede nadaljevanja pogovorov z Levico optimistični. Prvak SD Dejan Židan se večjega napredka nadeja že na nedeljskem koalicijskem usklajevanju. »Marsikaj od tega smo tudi mi že uspeli izpogajati,« je dejal prvak SD in spomnil na dvig minimalne plače in ukrepe za izboljšanje položaja upokojencev. Kot je dodal, pa so tudi v obstoječi različici koalicijske pogodbe uspeli ohraniti glavno točko - učinkovito javno zdravstvo.

Da lahko najdejo skupni jezik, meni tudi vodja poslanske skupine SAB Marko Bandelli. Ocenil je, da je prav, da tudi v Levici prevzamejo odgovornost, ne le v času kampanje, ampak tudi v morebitni vladi. Tudi glede nadaljevanja pogovorov je optimističen. Bandellija ni strah morebitnih nepričakovanih potez Levice, če bi bila ta del vlade. Za pogajanja je čas zdaj. V DeSUS so na drugi stran nekoliko bolj previdni. Upa, da bodo pogajanja prinesla skupnih rešitev v korist države.

Pogovore z Levico je peterica začela po tistem, ko je iz koalicijske enačbe izpadla NSi. S to stranko so sicer že v veliki meri uskladili koalicijsko pogodbo, a se je NSi zaradi dvomov v stabilnost in trajnost koalicije iz pogajanj umaknila.

Nato je prišla na vrsto Levica, s katero so pogovore začeli v četrtek, v teh dneh pa potekajo pogajanja delovnih skupin. Pogajalci so sicer ugotovili, da so vsebinska razhajanja med njimi velika, a menijo, da je kljub temu mogoče doseči dogovor. Ali bo med strankami, ki imajo do nekaterih vprašanj povsem nasprotna stališča, mogoč kompromis, bo najverjetneje znano v nedeljo, ko se bodo sestali predsedniki vseh šestih strank.

Če jim bo vendarle uspelo zbližati stališča, bodo stranke pred morebitnim podpisom koalicijske pogodbe njeno ustreznost preverjale pri svojih organih ali članstvu. V Levici morajo denimo izvesti interni referendum, na katerem glasujejo vsi člani stranke.

V Levici sicer omenjajo tudi možnost projektnega sodelovanja, in sicer da bi v zameno za podporo nekaterim projektom Levice poslanci te stranke prispevali glasove za izvolitev mandatarja in vlade. A na drugi strani pretiranega navdušenja nad takšno idejo ni. Tudi Šarec je večkrat poudaril, da želijo sestaviti koalicijo, ki bo v DZ imela več kot 46 glasov.

Ali bo v prihodnjih 14 dneh koalicijo poskušal sestaviti tudi zmagovalec volitev Janša, še ni znano. Janša je sicer ob zavrnitvi soglasja h kandidaturi nakazal možnost, da bi v naslednjih tednih dobil potrebno večino za oblikovanje stabilne vlade, a po neuradnih podatkih trenutno za to ne potekajo nobene aktivnosti.

Komentarji: