Prvi mladinski hotel 
v Vipavski dolini

Naložba je vredna nekaj manj kot 1,35 milijona evrov, zgradili so jo v manj kot letu dni. Na voljo bo 50 postelj.

Objavljeno
04. maj 2011 21.33
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica
Ajdovščina – Hotelu, avtokampu in manj kot desetim ponudnikom prenočišč se bo v ajdovski občini pridružil še mladinski hotel. Vipavska dolina tovrstnih turističnih kapacitet do zdaj ni imela. Pridobitev bodo odprli jutri, ob 16. uri, v Palah v sklopu praznovanja današnjega občinskega praznika. Denar za skoraj 1,35 milijona evrov vredno naložbo – poleg omenjenega hotela namreč odpirajo še mladinski center – sta med drugim prispevali Evropska unija in ministrstvo za šolstvo, zato v Ajdovščini pričakujejo tudi ministra za šolstvo Igorja Lukšiča.

Ajdovski občinski svet je začetek prve faze projekta potrdil leta 2009, aprila lani je sprejel še odločitev za izvedbo njegove druge faze. Vrednost naložbe znaša skoraj 1,35 milijona evrov: od tega je Evropa prispevala 680.000 evrov, ministrstvo za šolstvo in šport 120.000, preostanek v vrednosti 544.000 evrov pa so zagotovili iz občinskega proračuna.

Objekt je zasnoval arhitekt Janko Rožič, z mnogimi lesenimi in kamnitimi detajli ter dvokapno korčno streho pa spominja na tradicionalno vipavsko hišo. V njej bodo svoje prostore dobila mnoga mladinska društva, zdaj nastanjena v že dolgo pretesni Hiši mladih na območju nekdanje vojašnice Srečka Kosovela. Prepotrebna pridobitev so tudi nove turistične kapacitete. Novih 50 postelj je v več sobah: ena je dvoposteljna, v dveh so po štiri postelje, v naslednjih dveh je še po osem ležišč, v največji spalnici pa bo lahko prespalo 25 oseb.

»Cene prenočišč mora potrditi še svet zavoda, a po naših ocenah bodo med 18 in 24 evri na noč brez zajtrka,« je povedal Matej Likar, vodja mladinskega centra, v sklopu katerega bo deloval mladinski hotel.

Zadnji bo po Likarjevih besedah zaživel 23. maja v sklopu Tedna mladih, ko bodo na Ajdovskem pripravili številne prireditve. Mladinski hotel se sicer nahaja na izhodišču številnih kolesarskih in pohodniških poti, v njem pa čakajo tudi na organizatorje konferenc, prireditev, razstav ali družabnih srečanj, saj ima tudi opremljeno koncertno in konferenčno dvorano, galerijo ter večnamensko sobo in učilnico. Priročen prireditveni prostor z odrom je tudi na prostem.