Prvi zasavski razvojnik bo Tadej Špitalar

Regionalna razvojna agencija Zasavje: v Zagorju direktorju soglasna podpora, v Trbovljah s pridržkom županjine liste.

Objavljeno
21. februar 2017 19.06
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Zagorje − Če se ne zgodi nepričakovan obrat, bo vodenje Regionalne razvojne agencije Zasavje (RRAZ) po enoletnem vedejevstvu prevzel Tadej Špitalar. V Zagorju in Trbovljah so nekdanjega trboveljskega podžupana in predsednika SMC podprli soglasno, v Hrastniku pa bodo to, kot smo neuradno izvedeli, storili na seji 14. marca.

Povsem gladko s kadrovanjem v agenciji, katere ustanoviteljice so vse tri zasavske občine in ki je bila v evidenco vpisana šele konec julija lani z izbrisom predhodnika, tudi tokrat ni šlo. Po pričakovanju se je zapletlo na ponedeljkovi seji občinskega sveta v Trbovljah, kjer so odločanje o prvem človeku RRAZ na dnevni red uvrstili dodatno.

Sočasno je potekala seja v Zagorju, kjer se je Špitalar tudi osebno predstavil in opozoril, da njegove ekipe ne čaka lahko delo: »Zasavska regija je z osmega mesta po razvitosti padla na predzadnje, enajsto mesto. Je edina, kjer se je BDP v letu 2015 glede na leto prej znižal.« Če je BDP na prebivalca Zasavja še leta 2008 znašal 60 odstotkov slovenskega povprečja, znaša po zadnjih podatkih le še slabih 54 odstotkov.

Prav iz slabih regijskih kazalnikov pa je pri obrazložitvi glasu za bodočega prvega zasavskega razvojnika izhajala Lista za naše Trbovlje županje Jasne Gabrič. Po njihovem bi moral RRAZ voditi človek »s konkretnimi izkušnjami, z neposrednim vodenjem večmilijonskih projektov ali vsaj enega projekta, vrednega vsaj milijon evrov, in imeti izkušnje z vodenjem večjega tima, kamor vodenje družinskega podjetja ne spada.« Zaradi tega so bili deležni pogroma dvajset drugih svetnikov.

Za mesto direktorja RRAZ sta prispeli le dve popolni vlogi. Med kandidatoma Darkom Šurino, nekdanjim oblikovalcem iz Svee, ter Špitalarjem je svet RRAZ podprl zadnjega.