Prvič po osmih letih v Murski Soboti gradijo nova stanovanja

Vila blok Vrbišče bo po dolgem času prva stanovanjska novogradnja, rabljena stanovanja se prodajajo slabo.

Objavljeno
27. julij 2016 10.09
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Murska Sobota - Stanovanjski blok v Radencih, zgrajen leta 2012, je bil do letošnjega leta zadnja stanovanjska novogradnja v Pomurju. Zaradi krize omrtvičen nepremičninski trg pa je v zadnjem letu ali dveh tudi v Pomurju toliko oživel, da so se znova pojavile prve stanovanjske novogradnje v Ljutomeru, Banovcih in Murski Soboti.

V juliju je v Murski Soboti družba Imo Real začela za trg graditi dva vila bloka Vrbišče s po desetimi stanovanji višjega standarda, velikimi od 70 do 180 kvadratnih metrov, ki so jih že začeli prodajati po najmanj 120.000 evrov. V mestu pred tem osem let nihče ni gradil novih stanovanj.

»Na podlagi anket in telefonskih povpraševanj smo ocenili, da bo v Murski Soboti v naslednjih dveh ali treh letih mogoče prodati dvajset takšnih stanovanj, saj ljudje še sedaj povprašujejo po stanovanjih v že zdavnaj razprodanih Sončnici ali treh stolpičih na Cvetkovi ulici v Murski Soboti. In čeprav smo bloka šele začeli graditi, imamo vplačanih že nekaj ar, za približno polovico stanovanj pa smo v končnih pogovorih s kupci,« pravi direktor družbe Imo Real Kristian Ravnič.

Trg za malo število nadstandardnih stanovanj v Murski Soboti morda že obstaja, za običajna stanovanja - rabljena, saj novih ni - pa v mestu še vedno vlada mrtvilo, nam je dejala lastnica nepremičninske agencije Halo dom Janja Markoja. »Rabljena stanovanja ostajajo neprodana oziroma traja dolgo, da kakšno prodamo. V primerjavi z leti 2006 in do začetka krize, ko nismo uspeli dobiti toliko stanovanj, kolikor bi jih lahko prodali, je trg sedaj še vedno mrtev, če pa kakšno stanovanje prodamo, dosežemo kvečjemu ceno 750 do 850 evrov za kvadratni meter. Za razliko od stanovanj pa prodamo veliko bivalnih vikendov in manjših hiš v okolici Murske Sobote v cenovnem razredu od 45.000 do 55.000 evrov. Takšen vikend ali hišo včasih prodamo že v enem tednu, kupujejo pa jih mlade družine, ki tako za enak denar, kot je v mestu vredno srednje veliko stanovanje, dobijo veliko več, ali kupci od drugod, ki pridejo sem živet zaradi nižjih stroškov.

Glede stanovanj v Murski Soboti pa je veliko več zanimanja za najem kot za nakup, kar kaže na stisko ljudi ali pa na težave pri pridobivanju stanovanjskih posojil. Banke so sicer že veliko prožnejše pri kreditiranju, toda pogosto imajo ljudje, ki imajo sicer solidne mesečne dohodke, velik del denarja izplačan v obliki stroškov ali kako drugače, tako da niso kreditno sposobni.«

V Ljutomeru, kjer je bil letos dograjen manjši stanovanjski blok in je večina stanovanj v njem že prodanih, pa je položaj prav obraten, pravi Tomaž Poredoš in agencije Nepremičnine SV. »Stanovanj, tako rabljenih kot novih, seveda po normalnih cenah, v Ljutomeru primanjkuje. To se namreč tudi v konjunkturnih časih ni gradilo veliko stanovanj in pomanjkanje je že od nekdaj. Povpraševanja po stanovanjih je zato več kot ponudbe, zato tu ne bi bilo težko razprodati še kakšnega novega bloka z dvajsetimi srednje velikimi stanovanji,« pravi in doda, da se je novogradnja stanovanj oziroma apartmajev v hišah letos začela tudi v Banovcih, v neposredni bližini tamkajšnjih term. Tam bodo enote naprodaj kot počitniški apartmaji ali kot stalne stanovanjske enote, zanimanja nekaj je, vendar ljudje čakajo, da bo zgrajen prvi, vzorčni objekt, da si ga bodo lahko tudi ogledali, preden se odločijo za nakup.