Prvoaprilske potegavščine

Portoroška obala bo še vedno brezplačna in po Tivoliju ne letajo nove ptičje vrste.

Objavljeno
01. april 2013 21.24
R. D., Delo.si
R. D., Delo.si

»Iz Urada za okolje in prostor v občini Piran so potrdili, da bo del plaže, od obrata za pridelavo soli do obale pri hotelu Metropol, od 1. junija dalje plačljiv. Ukrep je bil sprejet na pobudo prebivalcev občine, ki jih moti neurejenost plaže, «smo zapisali danes dopoldne. Prispevek, ki je bil rezultat naše prvoaprilske ustvarjalnosti, je zbudil velikansko pozornost, morda tudi zato, ker na prvi pogled novica niti ni zgledala »privlečena za lase «.

Na tviterju se je pojavil celo ogorčen komentar: »Še ena nezakonita uredba!«

Druga prvoaprilska, ki smo si jo privoščili, pa je bila fotomontaža: »V Tivoliju je naš fotoreporter naletel na ptico, ki že težko čaka pomlad. To ni nič nenavadnega, nenavadno je, da nismo mogli ugotoviti, za katero vrsto gre. Zlasti nas je presenetil njen dolgi kljun,« smo zapisali in bralce pozvali, da nam sporočijo, za kakšno ptico gre!

Zanimivo je, da je tej nedolžni šali nasedla kopica bralcev, ki je bolj ali manj poznavalsko sporočala, za katero ptico gre, nekateri pa ste nam tudi sporočili, da vas nismo naaprilili.

Še bolj zanimivo pa je, da je med bralci zbudila veliko pozornosti prvoaprilska šala minulega leta, ko smo Tino Maze poslali tekmovat za italijansko reprezentanco.

Od posrečenih do neverjetnih

Ob koncu letošnjega prvega aprila imamo že na voljo lestvice najboljših prvoaprilskih spletnih potegavščin. Prav vsi so opazili (že na prvi pogled?) neverjetno novico, da bodo vsee videe na You Tube izbrisali, v kategorijo sicer duhovitih, a zelo prozornih izmišljotin pa spada še tista, da bodo pri Twitterju uvedli nov servis brisanja samoglasnikov, da bo izmenjava sporočil učinkovitejša.

Prvoaprilske šale si privoščijo najuglednejša in najvplivnejša podjetja, ki kar tekmujejo med seboj, kdo si bo izmislil najbolj utrgano idejo. Da Richard Benson razglasi, da bodo pri Virgin Airlines začeli nabavljati letala s steklenim dnom, je razumljivo, a da BMW na svoji spletni strani smrtno resno predstavi nov model kraljevega otroškega vozička (v čast nosečnosti Kate Middleton), je fenomen posebne vrste.

Se spodobi ali ne?

Ne nazadnje: po tviterju se je včeraj razvnela tudi debata o tem, ali se resnim medijem spodobijo prvoaprilske šale. Mi menimo, da se. Če smo vas z njimi razburili, se vam opravičujemo. A bojimo se, da vas vsak dan bolj razburimo z resnimi in resničnimi novicami.