Ptujska bolnišnica na robu bankrota

Lani prikazovali pozitivno poslovanje, zdaj je natančno poročilo pokazalo 1.125.000 evrov izgube.

Objavljeno
27. februar 2017 20.46
mfa*NESREČA PTUJ
Franc Milošič
Franc Milošič
Ptuj – V Splošni bolnišnici dr. Jožeta Potrča so lani večino leta prikazovali pozitivno poslovanje, zdaj pa je natančno poročilo pokazalo 1.125.000 evrov izgube ob koncu leta. Že prihodnji mesec lahko likvidnostno stanje ogrozi plače.

To bi bilo neizogibno, če bi kateri od upnikov sprožil večjo izvršbo, je vodstvo včeraj pojasnilo svetu zavoda. Ta pa ni hotel obravnavati letnega poročila, ker je imel za njegovo preučitev premalo časa. Prav tako se ni strinjal, da bi se bolnišnica zadolžila za nove tri milijone evrov iz proračunskih rezerv, kakor ji je predlagalo ministrstvo za zdravje na usklajevalnem sestanku z mariborskim UKC. Ta je januarja pisno zagrozil, da bo sredi februarja sprožil direktno izvršbo za okrog milijon evrov. Doslej je ni bilo, pogajanja so intenzivna.

A ptujska bolnišnica ni plačala niti 4,6 milijona evrov drugih zapadlih obveznosti. V slabih letih poslovanja, v letih od 2009 do 2014, se ji je nabralo še za 6,5 milijonov evrov kumulativne izgube. Do »nenadne« izgube je privedlo plačevanje storitev. Zavarovalnico in ministrstvo so že nekaj let opozarjali, da so njihove storitve zelo podcenjene in leta 2015 so jim mimo sklenjenega dogovora povišali tako imenovano utež – zapleteno izračunan količnik povprečno vrednega opravljenega posega ali zdravljenja. Na takšno poplačilo je vodstvo bolnišnice upalo tudi lani, a ga ni dobilo in direktor Andrej Levanič poudarja, da je samo to prineslo 0,9 milijona evrov izgube.