Ptujska dvorana je že nabito polna – vprašanj in nejasnosti

Časa je vse manj, občina pa še ni začela iskati koncesionarja, 
ki bi moral zagotoviti pet milijonov.

Objavljeno
28. februar 2012 10.13
Franc Milošič, Ptuj
Franc Milošič, Ptuj
Ptuj – Ptujski svetniki so šele včeraj odločili, da občina lahko poišče podjetje, ki bi ji zagotovilo manjkajočih pet milijonov evrov za gradnjo nove košarkarske dvorane. Čeprav govorijo o koncesionarju, ki bi dve desetletji dvorano osvetljeval in ogreval, bo to le prikrita zadolžitev mestnega proračuna.

Župan Štefan Čelan lahko ves mesec do naslednje seje občinskega sveta pripravlja dokumente in analize, ki so jih od njega včeraj zahtevali občinski svetniki in s katerimi so pogojevali svoje dokončno odločanje o gradnji košarkarske dvorane za evropsko prvenstvo prihodnje leto. Čeprav so sprejeli osnovno zamisel projekta, hočejo ob dokončnem investicijskem programu vedeti za vse proračunske stroške občine, vrednost občinske parcele, stroške projektiranja, predvideno zasedenost dvorane po košarkarskem prvenstvu in zaslužke. Od župana so zahtevali izračune, kako bi gradnja obremenila občinski proračun za prihodnja leta in kako bo občina brzdala dobavitelja elektrike in toplote.

Župan je svetnike presenetil z odkritim priznanjem, da zaradi časovne stiske občinska oblast improvizira na vse mogoče načine, da bi ujela rok, dobila do konca maja gradbeno dovoljenje in od vlade že pred leti obljubljeni poltretji milijon evropskega denarja, namenjenega športni infrastrukturi.

Če ne bo dovoljenja in ne denarja, bo zgodba o ptujski dvorani končana. Še prej pa bo morala občina najti koncesionarja, ki bo zagotovil štiri milijone evrov in še milijon, če bo hotel, da se bo dvorana imenovala po njem ali da bo na njej njegova reklama.

Miroslav Luci (SDS) meni, da je to mogoče izpeljati le, če so takšna razmerja že vnaprej dogovorjena. Kot mnogi drugi svetniki pa se ne more sprijazniti z izbrano lokacijo za dvorano na pomožnem nogometnem igrišču ptujskega stadiona.

Za dokončno nejasnost, o čem sploh govorijo, je poskrbel župan: dvorana ne bo zgrajena niti po nagrajenem niti po prvotno izbranem projektu z javnega natečaja, ampak se zdaj občina z obema projektantoma pogaja, da bi projekta združila in skupnega spravila v končno vrednost 9,1 milijona evrov. Zato zdaj nihče ne ve niti, kakšna bi ta dvorana sploh bila.