Ptujski dom upokojencev spet z izgubo

Sproti jo krpa iz preteklih milijonskih prihrankov, s katerimi še vedno ne ve kaj početi.

Objavljeno
27. november 2017 19.09
milošič dom upokojencev
Franc Milošič
Franc Milošič

Dom upokojencev Ptuj je prve tri četrtine letošnjega leta posloval z izgubo. Do konca septembra je poplačal 7.558.853 evrov stroškov, plač in storitev, a je v tem času na svoj račun dobil le 7.242.058 evrov plačil.

»Če bi nam bilo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve z letošnjim marcem dovolilo dvigniti osnovno oskrbo na 17,82 evrov na dan, potem bi stroške obvladovali v celoti,« pojasnjuje direktorica Jožica Šemnički. Svet zavoda je v februarju višjo ceno sprejel, a mu ministrstvo ni pritrdilo in je šele z avgustom dovolilo povišanje, ki pa je za 1,17 evra nižje od predlaganega. Dotlej pa je dom svojim varovancem moral zaračunavati varstvo in storitve po najnižji osnovni ceni med vsemi slovenskimi domovi (15,88 evra na dan za osnovno oskrbo). Ta zaostanek pa je prinesel 316.795 evrov primanjkljaja.

Na srečo ima dom še okrog 13 milijonov prihrankov iz poslovanja prejšnjih let, da je iz njih pokril 286.618 evrov; z nepokritim primanjkljajem 30.177 evrov pa je stopil v zadnjo četrtino letošnjega poslovanja.


Foto: Franc Milošič

Ministrstvo pa ni domu oporekalo samo predlaganih višjih cen, ampak je od njega zahtevalo, da se znebi sončnih elektrarn na strehah svojih stavb, ker se naj ne bi ukvarjal s dobičkonosno dejavnostjo (čeprav je skoraj deset let ploskalo njegovim prihrankom, s katerimi je gradil nove enote in širil zmogljivosti). A taki zahtevi na Ptuju ostro nasprotujejo in svet zavoda je tako sklenil, da bo bo še enkrat poskusil ministrstvu dopovedati, da dva kogeneratorja za toplo vodo in sedem sončnih elektrarn služi zgolj in le varovancem in da bi zato lahko vpisalo tudi pridobivanje energije v domski ustanovitveni akt.