Ptujsko urgenco so zapletli na Ptuju, ne v Ljubljani

Razpis bo treba ponoviti – In to ne z novimi bogatimi načrti in starimi skromnimi popisi materiala in del, med katerimi je skoraj 4 milijone evrov razlike
Fotografija: »Zdaj se je treba vrniti na začetek. Iz projekta vreči vse, kar ne sodi v standardni UC3. Potem uskladiti prvotni projekt in popise, dela na novo razpisati, potem pa ugotoviti, kdo je odgovoren za to zmešnjavo,« zdaj zahteva nadzorni svet bolnišnice z Bojanom Pahorjem na čelu. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
»Zdaj se je treba vrniti na začetek. Iz projekta vreči vse, kar ne sodi v standardni UC3. Potem uskladiti prvotni projekt in popise, dela na novo razpisati, potem pa ugotoviti, kdo je odgovoren za to zmešnjavo,« zdaj zahteva nadzorni svet bolnišnice z Bojanom Pahorjem na čelu. FOTO: Shutterstock

Ptuj - Z gradnjo ptujskega urgentnega centra se je temeljito zapletlo. Po mnenju ministrstva za zdravje in nove direktorice ptujske bolnišnice Anice Užmah je, kot zdaj kaže, vsa krivda na ptujski bolnišnici. Že čez teden dni pa bodo skušali pripraviti nov načrt, kako bi vendarle lahko čim prej začeli graditi. A je do tja še ogromno preprek, čeprav se je ob letošnji junijski objavi razpisa gradbenih, obrtniških del in dobave ter montaže opreme že zdelo, da je polaganje temeljnega kamna zelo blizu.

Toda razpis je doživel neobičajen razplet. Ministrstvo za zdravje je bolnišnico pooblastilo, da ga pripravi in objavi. Z njim so hoteli za okoli 3,6 milijonov evrov zgraditi urgentni center UC3 (700 kvadratnih metrov), pod njim še kletne prostore in nad njim še eno nadstropje, v katerega bi pozneje preselili kirurgijo in še kakšno zdravstveno enoto. 

Toda prijavil se je en sam potencialni graditelj, menda Cestno podjetje Ptuj s podizvajalci. Kolektor Koling, ki je urgence že gradil, pa je zadnji dan razpisa vložil zahtevek za revizijo razpisa. V njem naj ne bi bili točni niti popisi potrebnega materiala in del, pa  tudi ne opreme. Ker je bila revizija tudi opravljena in je zahtevala temeljite popravke in nov razpis, se je preko tega postopka izvedelo, da bi vsa v razpisu zahtevana dela po predloženem projektu stala preko sedem milijonov evrov.

Kako se je to sploh lahko zgodilo, šele zdaj ugotavljajo strokovnjaki. Idejne projekte za UC Ptuj je že 2014 pripravila ptujska Projekta.  Njen projekt za izvedbo je potem ministrstvo za zdravje recenziralo in pokazale so se manjše pomanjkljivosti, ki bi jih bilo treba odpraviti. Takšen projekt je potem pridobil gradbeno dovoljenje. Da pa bi vse skupaj teklo hitreje, saj se o ptujski urgenci pogajajo tamkajšnje občine in bolnica z ministrstvom že celo vrsto let, so popravke zaupali kar arhitekturnemu biroju, ki je projekt recenziral. 

Kot se je zdaj pokazalo, pa se je prav v tej fazi bistveno spremenil in »odebelil« in vse to očitno na zahtevo ptujske bolnišnice ali posameznikov v njej. Če je bila prvotna ocena zdravstvene opreme v 3,6 milijonskem projektu 600 tisočakov (obvezna oprema za urgenco), je v novem projektu narasla na 1,8 milijona evrov. Pa ne le to: »Povsem se je spremenila tehnologija gradnje, spremenili so se gabariti zgradbe, izolacija stavbe, fasada, povsem drugačne naj bi bile električne instalacije, tako da bi vse želeno in v projektu zaobseženo stalo vsaj 7 milijonov evrov,« ocenjuje Drago Štrafela iz podjetja Štraf d.o.o., ki naj bi pomagalo voditi projekt.

V razpisu so objavili nove spremenjene projekte in k njim prilepili popise iz dobra tri leta starega, skromnejšega in drugačnega projekta. Štrafela, ki je že nadziral gradnjo nekaj urgenc, je povedal, da tega ni bilo mogoče ugotoviti, saj podatkov in projektov niso imeli na vpogled. Vodja projekta ptujskega UC Aleksander Voda pa je razkril, da so nekateri posamezniki iz ptujske bolnišnice kar mimo njega projektantom naročali nova dela in opremo in da je sam do konca razpisnega roka od projektantov novega projekta zahteval prave popise materiala, a jih ni dobil. 

»Zdaj se je treba vrniti na začetek. Iz projekta vreči vse, kar ne sodi v standardni UC3. Potem uskladiti prvotni projekt in popise, dela na novo razpisati, potem pa ugotoviti, kdo je odgovoren za to zmešnjavo,« zdaj zahteva nadzorni svet bolnišnice z Bojanom Pahorjem na čelu. Direktorica Užmahova pa se bo že čez teden dni o novem planu postopkov do začetka gradnje pogovarjala z ministrstvom za zdravje. »Za prvotni projekt imamo gradbeno dovoljenje. Imamo tudi zagotovljenih 3,2 milijona evrov za urgenco. Menda je letošnji proračun za naša dva milijona zaprt, a bo ta denar v prihodnjem, zagotovila za to imamo. Gradimo lahko tudi postopoma.«

Komentarji: