Putin pod Vršič pritegnil tudi mlade

»Mladi se za politiko ne zanimajo, ker nikoli niso občutili vojne. Tudi zato raje lovijo Pokemone.«

Objavljeno
30. julij 2016 21.41
putin
Blaž Račič
Blaž Račič

Kranjska Gora - Spominska slovesnost pri Ruski kapelic in obisk ruskega predsednika Vladimirja Putina je letos, ob stoti obletnici postavitve kapelice v spomin na žrtve plazu, je poleg slovenskega političnega in gospodarskega vrha pritegnila rekordno število obiskovalcev. Zaradi visokega obiska so že na cestah od Brnika proti Kranjski Gori in Vršiču vladali najstrožji varnostni ukrepi.

Saša Geržina, predsednik društva Slovenija-Rusija, ki smo ga srečali na parkirišču v Kranjski Gori, kjer je sprejemal goste, je izpostavil velik dosežek prizadevanj domačinov iz Kranjske Gore, ki so dolga leta skrbeli za Rusko kapelico ter hkrati vzpostavili in razvili medsebojne odnose z Rusi. Ti odnosi so letos z obiskom ruskega predsednika Vladimirja Putina dosegli še politični vrhunec.

Geržina je bil zadovoljen tudi zato, ker je bila slovesnost zelo dobro obiskana, saj se je je udeležilo okoli 2500 obiskovalcev. Spomnil je, da so domačini iz Kranjske Gore za kapelico začeli skrbeti v povsem drugačnih časih od današnjih, v času vojne in pomanjkanja. Prav zato je danes tedanja in vsa poznejša skrb za kapelico deležna velike fascinacije, je dejal Geržina in se vprašal, ali smo lahko tudi danes, v nemirnih časih, sploh lahko še tako plemeniti, kot so bili ljudje pred stotimi leti.

Strogi varnostni ukrepi

Prvi obiskovalci so v Kranjsko Goro sicer začeli prihajati že zjutraj, prvi avtobusi z udeleženci pa so na prireditveni prostor začeli voziti že okoli devetih dopoldne. Promet ob cesti od Hrušice do Kranjske Gore so na vsakih nekaj sto metrov spremljali policisti, cesto pa so nato okoli poldneva zaprli za promet. Poleg policijskega nadzora prometa so morali policisti zaradi najstrožjih varnostnih ukrepov (podobnih kakor na letališčih) pregledati še vse obiskovalce, ki so jih nato z avtobusi vozili na prireditveni prostor.


Foto: Tomi Lombar/Delo

Čeprav je bilo med obiskovalci mogoče opaziti največ obiskovalcev v zrelih letih, pa so bili med njimi tudi mladi. Študent evropskih študij Lovro Klinar s Hrušice nam je, denimo, zaupal, da je na slovesnost prišel predvsem zato, da v živo vidi Vladimirja Putina. Podobno sta nam po koncu prireditve povedala še študenta Vid Vrhovnik iz Kamnika in Blaž Simončič iz Polhovega Gradca. Ugotavljala sta še, da mladih politika in politični dogodki pretirano ne zanimajo, saj niso nikoli občutili vojne ali pomanjkanja. Tudi zato danes raje lovijo Pokemone, kakor da bi se zanimali za politiko, je dejal Simončič.

Začetek prireditve se je zaradi zamude ruske delegacije zamaknil za poldrugo uro, v tem času pa so kljub vročini med ljudmi stekle najrazličnejše razprave o pomenu Ruske kapelice in pomenu obeleževanj pomembnih obletnic. Neva Mereles iz Kopra je tako dejala, da je treba na takšne dogodke gledati kot na državljansko dolžnost in bi se jih morali ljudje pogosteje udeleževati. Prav na spominu na žrtve se gradijo vrednote, tudi spoštovanje do ljudi. Na vprašanje, zakaj mladi v večjem številu ne prihajajo na takšne prireditve, pa je dejala, da mora človek za razumevanje takšnih dogodkov dozoreti. Starejši da drugače gledajo na življenje in tudi na takšne prireditve.

Foto: Tomi Lombar/Delo

Majda Glavina iz Lonjerja pri Trstu je povedala, da spomin na prvo in drugo svetovno vojno ohranjajo v družini. »V Trstu Slovenci nismo smeli govoriti slovensko, pljuvali so na nas«, je dejala in dodala, da so nam to »naši nonoti in starši povedali, zdaj moramo mi to povedati mladim. To je zame zelo pomembno«, nam je še povedala.

Zaradi zamude že naveličanost od čakanja, nato ovacije

S prihodom najvišjih političnih predstavnikov na prireditveni prostor se je med obiskovalci, ki so bili že nekoliko naveličani čakanja - Majda Glavina je ob tem dejala, da bi moral tudi ruski predsednik zaradi pietetne narave slovesnosti spoštovati ljudi, ki so se prišli poklonit žrtvam -, naraščala napetost, ki se je sprostila s prihodom Vladimirja Putina in številnega spremstva.


Foto: Tomi Lombar/Delo

Obiskovalci so visokega gosta pozdravili z aplavzom in ovacijami, kar so si nekateri razlagali tudi tako, da so primerjali velikost Rusije na eni strani in majhnost Slovenije na drugi strani, Slovenci pa da so na ta način izrazili spoštovanje do Rusije, ki je hkrati ena najpomembnejših držav na svetu, predsednik Putin pa eden najpomembnejših svetovnih voditeljev.

Po pravoslavnem obredu, ki ga je vodil vodja urada za zunanje zadeve pri moskovskem patriarhatu metropolit Hilarion in v katerem je med drugim dejal, da so Slovenci bili in bodo brati Rusom, za kar si je prislužil aplavz navzočih obiskovalcev, se je visoki gost iz Rusije skupaj s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem odpeljal z Vršiča, drugi obiskovalci pa so se odpravili v Kranjsko Goro, kjer se je nadaljevalo prijateljsko druženje.