Pahor za Tass: Putinov obisk priložnost za sporočilo miru

Po Sloveniji so se že začele številne kulturne prireditve, vrhunec bo sobotna slovesnost ob Ruski kapelici.

Objavljeno
29. julij 2016 12.23
*imo* RUSKA KAPELICA-VRSIC
Š. P., Vi. V., STA
Š. P., Vi. V., STA

Ljubljana - Borut Pahor je za rusko tiskovno agencijo Tass dejal, da bo sobotni obisk ruskega predsednika odlična priložnost za sporočilo miru. Po besedah Pahorja Putinov obisk kaže na spoštovanje tradicionalnega prijateljstva med Slovenijo in Rusijo navkljub nekaterim razlikam v stališčih držav glede nekaterih aktualnih vprašanj.

Pahor je še dodal, da je svet prišel do točke, ko sta možni dve poti - ali bosta prevladala dialog in sodelovanje ali pa bo prevladala retorika izključevanja in konfrontacije. Poudaril je še, da morajo naši otroci in vnuki živeti v miru in blaginji. Zato je sporočilnost Putinovega obiska pomen in ohranjanje miru, hkrati pa je njegov prihod v Slovenijo tudi priložnost za dialog.

Kremelj je na svoji spletni strani zapisal, da bosta strani na najvišji ravni govorili o ključnih vprašanjih dvostranskega sodelovanja na področju trgovine, gospodarstva, investicij, kulture in humanitarnih zadev, bo pa to tudi priložnost za izmenjavo stališč o aktualnih vprašanjih v svetu in regionalnih vprašanjih.

Predsednika se bosta v soboto najprej udeležila slovesnosti ob Ruski kapelici, nato bosta na odkritju spomenika ruskim in sovjetskim vojakom, padlim na ozemlju Slovenije v prvi in drugi svetovni vojni na ljubljanskih Žalah. Ob koncu dneva sledi pogovor na Brdu pri Kranju, kjer Putina čaka delovna večerjo s slovenskim političnim vrhom.

Ob koncu dneva sledi večerja v gradu Brdo pri Kranju. Foto: Leon Vidic/Delo

Erjavec: Ob robu obiska neformalni pogovori

»Ta obisk ni uradni, je pietetni, za počastitev 100-letnice Ruske kapelice,« je vodja slovenske diplomacije Karl Erjavec dejal na novinarski konferenci o izvrševanju programa Desusa. »Je pa predvidena tudi delovna večerja, na kateri se bomo verjetno pogovarjali tudi o drugih temah,« je dodal.

Kot je pojasnil novinarjem na očitek, da slovenska stran obisk predstavlja kot pietetnega, ruska pa kot delovnega, neformalni pogovori ob obiskih niso neobičajni. Dejal je še, da je bil obisk dogovorjen že pred ukrajinsko krizo. Glede slednje bo Slovenija po Erjavčevih besedah Putinu jasno predstavila svoja stališča, ki so enaka stališčem EU, ki zagovarja suverenost in ozemeljska nedotakljivost Ukrajine.

Erjavec je še dejal, da danes gosti kosilo za cerkvene dostojanstvenike. Na tem srečanju bo tudi namestnik ruskega zunanjega ministra Aleksej Meškov, s katerim se bo Erjavec pogovarjal tudi o kandidaturi bivšega predsednika Danila Türka za generalnega sekretarja ZN. Rusija ima pri tem pomembno vlogo kot stalna članica VS ZN.

Kulturne prireditve že v teku

Pred sobotno slovesnostjo pa bo danes v Ljubljani ekumensko srečanje predstavnikov katoliške in ruske ter srbske pravoslavne cerkve. Namen srečanja je spodbuditi razpravo o krepitvi dialoga med pravoslavnim in katoliškim svetom.

Podpredsednik društva Slovenija Rusija Urban Ocvirk je za STA sporočil, da bodo na srečanju ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, metropolit Hilarion kot predstavnik ruske pravoslavne cerkve ter zagrebško-ljubljanski metropolit Porfirije Perić kot predstavnik srbske pravoslavne cerkve.

Tudi v nekaterih krajih po Sloveniji so se že začele kulturne prireditve ob 100-letnici Ruske kapelice, ki se bodo nadaljevale do ponedeljka. V Kranjski Gori bo v cerkvi Device Marije vnebovzete katoliška maša s pravoslavno molitvijo, pozno popoldne pa bodo odprli razstavo fonda ruskega federalnega arhiva Rosarhiv. Sledil bo koncert Moskovskega sinodalnega zbora. Po maši bo zvečer še koncert ruskega državnega ansambla Rus iz mesta Vladimir.

Vrhunec bo sobotna slovesnost ob Ruski kapelici. Častna govornika bosta poleg predsednika republike Boruta Pahorja in ruskega predsednika Putina še župan Kranjske Gore Janez Hrovat in predsednik Društva Slovenija Rusija Saša Geržina. Spominsko panihido bo vodil metropolit Hilarion.

Poleg Vladimirja Putina in Boruta Pahorja bo častni govorec tudi predsednik Društva Slovenija Rusija Saša Geržina. Foto: Leon Vidic

Slovesnost bo spremljal bogat kulturni program - nastopili bodo orkester slovenske policije, Slovenski oktet in Moskovski sinodalni zbor. V soboto zvečer bo na Bledu nastopil dekliški zbor Otrada.

V nedeljo pa bodo v Škofji Loki odprli razstavo del učencev ruskih umetnostnih in oblikovnih šol. V Ljubljani bo v nedeljo zvečer nastopil Moskovski sinodalni zbor, v Novi Gorici pa zasedba Bis-quit iz Sankt Peterburga. Ta bo v ponedeljek zaključila prireditve s koncertom v ljubljanski Narodni galeriji.