Putin Sloveniji hvaležen za priložnost

Ruski predsednik Vladimir Putin je po delovni večerji na Brdu pri Kranju zaključil obisk v Sloveniji in odpotoval v domovino.

Objavljeno
30. julij 2016 14.43
kapelca
Pi. K., De. P., STA
Pi. K., De. P., STA

Ljubljana - Ruski predsednik Vladimir Putin je s približno enourno zamudo prispel na obisk v Slovenijo, kamor ga je povabil predsednik Borut Pahor, nato pa je z ljubljanskega letališča odšel na slovesnost pri Ruski kapelici na Vršiču. Poleg slovesnosti pri Ruski kapelici so odprli tudi spomenik ruskim vojakom na Žalah, dan pa sklenili z večerjo na Brdu.

Dogajanje spremljamo v živo:

21.52: Ruski predsednik Vladimir Putin je nocoj po delovni večerji na Brdu pri Kranju zaključil obisk v Sloveniji in odpotoval v domovino. Vsebina pogovorov na večerji, na kateri je bil celoten slovenski politični vrh s predsednikom države Borutom Pahorjem in premierom Mirom Cerarjem na čelu, ni znana, naj bi pa govorili tudi o gospodarskem sodelovanju. Vsebino pogovorov je pred začetkom pogovorov z gostiteljem Pahorjem nakazal sam Putin, ki je izrazil hvaležnost »za današnjo priložnost, da najdemo nove poti in nove projekte za razvoj naših gospodarskih odnosov«.

20.30: Ruski predsednik Putin je ob začetku uradnih pogovorov s Pahorjem na Brdu pri Kranju spričo sankcij opozoril predvsem na velik padec gospodarskega sodelovanja z EU. Hkrati pa je izrazil hvaležnost »za današnjo priložnost, da najdemo nove poti in nove projekte za razvoj naših gospodarskih odnosov«. »Na žalost vidimo padec v naši blagovni menjavi, ki je znašal kar 45 odstotkov,« je dejal in opozoril, da veliko breme nosi predvsem trgovanje z EU. »Blagovna menjava med Rusijo in ZDA je znašala 28 milijard dolarjev, medtem ko je trgovina med Rusijo in EU znašala več kot 400 milijard evrov in je padla skoraj na polovico, na 224 milijard. Te številke niso primerljive. Seveda pa je slabo eno in drugo,« je dejal.

Pojasnil je še, da je v približno uri pol skupne vožnje slovenskega gostitelja Pahorja »dokaj podrobno informiral tudi o različnih problemih globalne varnosti«.

Tudi Pahor se je v kratkem nagovoru dotaknil posledic ukrajinske krize. Spomnil se je, da sta pred petimi leti na tem mestu, ko sta bila oba premiera, z optimizmom zrla v prihodnost tako glede bilateralnih odnosov kot glede skupne varnostne, gospodarske in vseh drugih perspektiv. »Pet let kasneje lahko ugotavljamo, da je gospodarska kriza res minila, a so prišle druge. Tudi Slovenija kot članica Nata in EU ter Rusija na drugi strani sta se nekoliko oddaljili. Moja želja je, da bi umaknili razloge, da bi se potrudili z dialogom, po mirni poti umakniti te razloge, zaradi česar je prišlo do tega razpotja, ker se mi zdi, da svobodoljuben svet potrebuje sodelovanje vseh, ki so potrebni za rešitev velikih problemov.«

Vladimir Putin in Borut Pahor na Brdu pri Kranju. Foto: Matej Družnik

19.00: Vladimir Putin in Borut Pahor sta že na gradu Brdo, kjer bosta večerjala. To bo tudi priložnost za pogovore, morda bolj poslovne narave.

18.33: Vladimir Putin in Borut Pahor sta na ljubljanskih Žalah odkrila spomenik ruskim in sovjetskim vojakom, padlim v Sloveniji med prvo in drugo svetovno vojno. Venca sta ob spomeniku, ki ima spravni pomen, nato položila tudi župan mestne občine Ljubljana Zoran Janković in predstavnik ruske skupnosti v Sloveniji. Danes odkrito obeležje je prvi spomenik zunaj Rusije, posvečen ruskim in sovjetskim vojakom, ubitim v obeh svetovnih vojnah. Spomenik med novim in starim delom Žal sestavlja osem stebrov, visokih do pet metrov in razporejenih v polkrog. Stebri predstavljajo osem let, kolikor sta skupaj trajali obe vojni, vanje pa so vklesana imena skupno 3000 padlih ruskih in sovjetskih vojakov.

                                          Spomenik po odkritju. Foto: Jure Eržen/Delo

 

Na vrhu vsakega stebra je bronast žerjav z razprtimi krili. Beli žerjavi namreč veljajo za simbol ruskih vojakov, padlih v drugi svetovni vojni. Na ozemlju nekdanje Sovjetske zveze so pogosto upodobljeni na spomenikih, povezanih z drugo svetovno vojno.

Rusi imajo tudi znano pesem Žerjavi o drugi svetovni vojni, ki jo je ob današnjem odkritju spomenika zapela Manca Izmajlova. Spomenik iz slovenskega marmorja, ki naj bi stal okoli 400.000 evrov, je delo ruskih kiparjev, financirali pa so ga Rusi z donacijami.

16.33: Prireditev pri Ruski kapelici se je končala. Putin in Pahor se odpravljata v Ljubljano, kjer bosta na Žalah odkrila spomenik ruskim in sovjetskim vojakom, padlim v Sloveniji med prvo in drugo svetovno vojno.

15.52: Vladimir Putin je pod Vršičem zbranim gostom dejal: Posebno ganjenost z rojaki občutimo ob obisku tega kraja, Ruski kapelici. Prav pred 100 leti je bila zgrajena v čast ruskim vojakom, ki so tu izgubili življenje. Zaradi lakote in pomanjkanja jih je umrlo skoraj 10.000. Ali je nekdo od tistih, ki je gradil to skromno kapelo, lahko mislil, da bomo tu tako zbrani počastili spomin na žrtve? Verjetno nihče. To se dogaja in to se dogaja zaradi podpore različnih cerkva, katoliške, pravoslavne in muslimanske. To se dogaja zaradi organizatorjev in zahvaljujoč generacijam Slovencev. Rad bi se zahvalil Sloveniji in vsem Slovencem, kar ste naredili, da ste ohranili spomin na žrtve vojn in to, kar nas povezuje. Še enkrat bi rad ponovil: Hvala Slovenija.

                         Vladimir Putin med govorom pri Ruski kapelici. Foto: Tomi Lombar

 

Po zaslugi ceste, ki so jo zgradili naši vojaki, se imenuje Ruska cesta. Ta kapelica je postala simbol prijateljstva med Slovenijo in Rusijo in naše skupne težnje za mir, blaginjo in prosperiteto. Spomenik, ki ga bomo kasneje odkrili v Ljubljani, nas bo spominjal na zmago. Odseval bo naše skupno stališče, da se zgodovina ne sme ponavljati in da se življenj milijonov nedolžnih ljudi ne sme odvzemati.

Danes bova s slovenskim predsednikom govorila tudi o paleti obojestransko koristnih projektov.

15.39: Udeležence prireditve je prvi nagovoril predsednik države Borut Pahor, ki je med drugim dejal, da smo se zbrali ker hočemo trajen mir, ta pa ni samoumeven ampak stavr politične odločitve. Njegov govor v celoti objavljamo na tej povezavi.


                                                            Foto: Tomi Lombar

15.30 Vladimir Putin je prispel na Vršič, kjer se je z enoinpol urno zamudo začela spominska slovesnost pri Ruski kapelici ob 100. obletnici tragičnih dogodkov.

15.05: Pri Ruski kapelici 3000 zbranih gostov, med njimi tudi ves politični in gospodarski vrh, čaka prihod ruskega predsednika Putina in njegove ekipo, ki bo na prizorišču vsak trenutek.

14.25: Konvoj avtomobilov zdaj zapušča letališče Jožeta Pučnika. Skoraj zagotovo je v njem tudi predsednik ruske federacije in njegova ministrska ekipa. Lahko bi šlo tudi za varnostni manever - da bi Putin prišel z drugim letalom -, a je to zelo malo verjetno.


                                                      Foto: Matej Družnik/Delo

14.15: Eno od dveh luksuznih letal ruskega predsednika Vladimirja Putina je pravkar pristalo na ljubljanskem letališču. Ali je v njem Putin, še ni znano. Sprejela ga bo šefinja državnega protokola Ksenija Benedetti in Doku Zavgajev, ruski veleposlanik v Sloveniji.

13.00: Kdaj točno bo Putin priletel v Slovenijo, ni znano. RTV Slovenija je poročala, da je njegovo letalo vzletelo petnajst minut do trinajste ure in bo imelo eno uro zamude. Po zadnjih informacijah bo letalo pristalo ob 14.15. Njegov prihod na letališče Jožeta Pučnika je bil predviden ob trinajsti uri. Po neuradnih informacijah naj bi zaradi varnostnih ukrepov istočasno pristali dve identični letali.

Na letališču (še) ni zamud

Večji zamud na letališču Jožeta Pučnika, kjer je pristalo Putinovo letalo, ni bilo. Letalski prostor je bil zaprt pol ure pred pristankom Putinovega letala.

»Potniki so upoštevali priporočila, naj na letališče pridejo prej kot običajno, zato je morda zaradi tega v dopoldanskem času na letališču nekoliko več gneče,« je za STA dejala Brigita Zorec iz Aerodroma Ljubljana. Vodja korporativnega komuniciranja Aerodroma Ljubljana Zorčeva je povedala, da zaradi Putinovega obiska Sloveniji daljših zamud ni bilo, prav tako ne odpovedi letov. Letala so do zdaj z ljubljanskega letališča po njenih navedbah poletela po urniku.

Obisk predsednika Ruske federacije Vladimirja Putina v Sloveniji danes spremljajo strogi varnostni ukrepi in prometne zapore. Izogibajte se gorenjski avtocesti, Kranjski Gori, Karavankam, Brdu pri Kranju, severni ljubljanski obvoznici in območju Žal. 

Že dopoldne so zaprli zahodno ljubljansko obvoznico v smeri proti Gorenjski, promet je preusmerjen na južno obvoznico, ob trinajsti uri pa so za promet popolnoma zaprli gorenjsko avtocesto od Vodic do Karavank ter več lokalnih cest. Prometne informacije spremljamo TUKAJ.

Pripadniki posebne policijske enote skrbno nadzorujejo območje letališča v Ljubljani. Foto: Matej Družnik

Dopoldanski protest Ukrajincev proti obisku Putina

Pred ruskim veleposlaništvom v Ljubljani se je po poročanju STA danes že zbralo okoli 30 v Sloveniji in Italiji živečih Ukrajincev, ki so izrazili nestrinjanje z obiskom ruskega predsednika Vladimirja Putina v Sloveniji. Ustanovitelj društva Ljubljana-Kijev Andrija Hevka je dejal, da Slovenija z obiskom ne bo pridobila ničesar. Kot je poudaril, so in bodo ostali Evropa. »Zbudite se, ne nasedajte provokacijam in ne verjemite cesarju, ki je v novih oblačilih,« je pozval.

Ocenil je, da bo imel edino korist od Putinovega obiska Putin sam, ki se bo na ta način promoviral. Poudaril je, da že domnevna pietetna narava obiska kaže na to, kakšni so resnični nameni Rusije, saj pri vsem skupaj ne gre za nikakršno pieteto. Ob tem je Slovence pozval, naj namesto gradnje spomenikov na slovenskih tleh padlim ruskim vojakom raje obeležijo spomin na »15.000 slovenskih fantov, ki so umrli na ukrajinskih tleh.«

                            Ukrajinski protestniki pred rusikim veleposlaništvom v Ljubljani. Foto: Jure Eržen

Soorganizatorka protesta Inna Demchenko Fröhlich je dejala, da želijo s protestom ščititi mir in demokracijo v Evropi. Rusijo je opisala kot agresivno državo, ki je svoje namere v preteklosti že izkazala z agresijo v Čečeniji, Moldaviji in drugje. »Ne sme se povabiti osebe, ki je v bistvu diktator. Njegovo sporočilo ni demokracija, njegovo sporočilo je moč,« je poudarila Demchenko Fröhlichova. Če želi Evropa naprej, se je treba od držav, kot je Rusija, distancirati, je še izpostavila.

Ukrajinski politolog in zgodovinar z univerze v Mariupolu Sergij Pahomenko, ki se je udeležil protesta, je iz prve roke predstavil izkušnjo življenja na območju, kjer kljub premirju na vzhodu Ukrajine še vedno divjajo spopadi. Izpostavil je, da ta agresija kaže pravi obraz Rusije, ki ji je mar le za lastne interese. Tudi on ne razume slovenskega povabila, poudaril pa je, da ima od njega lahko korist samo ruska politika.

Protestirajo tudi podporniki Putina

Protest pa so v Ljubljani pripravili tudi podporniki Rusije in zagovorniki Putinovega obiska, ki so v bližino ruskega veleposlaništva prišli s Prešernovega trga. Zborovanje, ki se ga je udeležilo okoli deset ljudi, je organizirala Socialistična partija Slovenije v sodelovanju s stranko TRS in gibanjem Puntarji. Žiga Pavšič iz stranke TRS je ukrajinski protest označil za protest proti predsedniku prijateljske države, drugi udeleženci pa protestnike za ukrajinske fašiste.

                               Podporniki Vladimirja Putina. Foto: Jure Eržen