Putinovo skrito bogastvo

CIA je že leta 2007 ocenila, da je Putinovo bogastvo vredno 40 milijard dolarjev, so se motili?

Objavljeno
29. julij 2016 19.00
RUSSIA-POLITICS/
J. B.
J. B.

»Mislim, da je Putin vreden okoli 200 milijard dolarjev,« je lani ocenil nekdanji vodja enega izmed ruskih hedge skladov Bill Bowder. Svojo trditev je pojasnil s preprosto matematiko. Vladimir Putin vlada Rusiji že več kot 15 let, država je v tem času ustvarila ogromno denarja, ki ga ni vlagala v javno šolstvo, izgradnjo boljše cestne infrastrukture ali bolnišnic.

Kam je šel denar? »Skriva se v različnem premoženju, nepremičninah, na švicarskih tekočih računih, v delnicah, finančnih skladih, skratka v upravljanju Putina in njegovih privržencev«.

Jahte, vile, letala...

Vsaj delu te teze bi lahko pritrjevala letošnja razkritja panamskih dokumentov, ki ponujajo precej nedvoumno povezavo med dvema milijardama dolarjev in Putinovimi najzvestejšimi pribočniki. Kot tudi pričevanja iz Kremlja, po katerih je nemogoče prezreti možnost, da je bil del proračunskih sredstev za zdravstvo prekanaliziran v izgradnjo skoraj milijardo evrov vredne Putinove rezidence, ki zre s pečin na Črno morje.

Na Putinovo »prisvajanje« javnega denarja in pridobivanja premoženja z vzvodi politične moči je že pred leti opozarjal Boris Nemcov, ki je po daljšem obdobju glasnega nasprotovanja moskovskem režimu lani podlegel strelom v bližini Kremlja.

Obširna raziskava Putinovega premoženja, ki sta jo leta 2012 opravila Nemcov in Leonid Martinjuk - pozneje sta opozarjala na obširno korupcijo v Sočiju, kjer naj bi poniknilo več kot polovico od skupno 50 milijard ameriških dolarjev namenjenih olimpijskim igram -, je dala šokantne rezultate. Samo vzdrževanje Putinovega premoženja naj bi ruskega voditelja oziroma Rusijo stalo okoli dve milijardi evrov na leto.

Število predsedniških rezidenc je po njegovem vzponu na čelo ruske politike zraslo z 11 na 20. Putin ima tako danes desetkrat več rezidenc kot, denimo, ameriški predsednik. Ob tem naj bi premogel floto 43 zasebnih letal, množico avtomobilov in pet luksuznih jaht. Največjo, 57-metrsko, vredno okoli 30 milijonov evrov, mu je letos poklonil zvesti oligarh in prvi mož angleškega nogometnega velikana Chelsea Roman Abramovič.

Velik del preostalega bogastva črpa iz svojih deležev v državnih podjetjih. Neuradno naj bi obvladoval okoli petodstotni delež plinskega velikana Gazprom, ki je vreden približno 2,3 milijarde dolarjev, 37-odstotni delež v družbi Surgutneftgaz je ocenjen na šest milijard dolarjev, medtem ko je lastniško vpleten še pri številnih drugih podjetjih.

Bogataš ali »revež«?

Putin povezave zanika. Iz razkritja premoženja, ki ga je predložil javnosti letos, je razvidno, da prebiva v 153 kvadratnih metrov velikem državnem stanovanju, medtem ko naj bi imel letno »zgolj« okoli 100.000 evrov letnih prihodkov, kar ne zadošča niti za vzdrževanje ene izmed velikih jaht. Ob tem naj bi bil le še lastnik 77 kvadratnih metrov velikega stanovanja, 18 kvadratnih metrov velike garaže, terenskega vozila lada niva, prikolice in 1500 kvadratnih metrov velikega zemljišča.

Bogataš ali »revež«? Ko Putin, zagorelega života, ne prinaša neprecenljivih amfor iz Črnega morja, deli 5000 evrov vredne luksuzne ure podeželskim dečkom in uživa življenjski slog kakšnega emirja. Ali ima približno trikrat globlje žepe od doslej splošno prepoznanega najbogatejšega Zemljana Billa Gatesa, je težko oceniti, vsekakor pa premore več kot povprečni Slovenec.