Rabelčjo vas ponujajo globoko pod ceno

Tri hektare najbolj atraktivne stanovanjsko zazidljive površine še ni našlo lastnika.

Objavljeno
28. september 2016 10.32
Turistične destinacije Ptuj, Slovenski trg, 20.8.2015, Ptuj [Ptuj, Slovenski trg, turizem]
Franc Milošič
Franc Milošič

Velikopotezno načrtovana stanovanjska soseska v Rabelčji vasi na Ptuju je po skoraj sedmih letih od prvih načrtov postala spet aktualna. Skoraj tri hektare zazidljivega zemljišča je naprodaj, ker je ptujsko podjetje Saturn 2 od konca lanskega leta v stečaju. Do včeraj so zbirali ponudbe kupcev, a nam stečajni upravitelj Milan Vajda še ni mogel povedati, koliko ponudnikov se je javilo in ali se je sploh kdo.

Zemljišče so konec letošnjega februarja že poskušali prodati na dražbi za izklicno ceno 1.104.226 evrov, a ni bilo nobenega interesenta. Zato so po junijskem sklepu ptujskega okrožnega sodišča zdaj zbirali ponudbe brez določene cene.

Čeprav bo deset parcel, ki so zdaj naprodaj, kdo kupil, pa stanovanjske soseske še ne bo mogel začeti graditi. Zazidalni načrt, ki ga je 2010 sprejel ptujski občinski svet, je pripravljen za gradnjo dveh stanovanjskih blokov s po 42 stanovanji in 32 večstanovanjskih dvo- in trinadstropnih stolpičev. Tako bi soseska imela skupaj 750 stanovanj in še pet podzemnih garaž. Celotno območje meri sedem hektarov, tokrat je naprodaj torej slaba polovica, pa še te parcele se ne držijo skupaj.

Lastniki drugih parcel so še Probanka, Metalka Commerce, družina Franca Šegule in majhen del še mestna občina Ptuj. Za gradnjo soseske bo potrebna zložba vseh parcel, drugače sprejetega zazidalnega načrta ni mogoče izvesti. Zagotovo pa je to območje med sedanjimi stanovanjskimi bloki soseske Rabelčja vas, dvema nizoma vrstnih hiš in hišami in vila blokoma na severni strani najbolj atraktivna stanovanjsko zazidljiva površina. Na severnem obrobju parcele za družinske hiše dosegajo in presegajo ceno 200 evrov za kvadratni meter. Ponujenih 29.869 kvadratnih metrov parcel pa so na neuspeli dražbi ponujali za 36,97 evra za kvadratni meter. Z zbiranjem ponudb brez določene cene jih bodo torej prodali še ceneje.

Zemljišče, ki je zdaj naprodaj, je sredi leta 2007 Mestna občina Ptuj prodala podjetju Roberta Furjana Paam Invest, d. o. o., po 75 evrov za kvadratni meter. Takratni ptujski župan Štefan Čelan je o tem poslu zapisal: »Upam si trditi, da je to najboljša pogodba, ki jih je mestna občina Ptuj podpisala v vseh teh letih. Ker se je kupec občinske zemlje obvezal, da bo zgradil vso potrebno komunalno infrastrukturo (ocenjeno na okrog 42 evrov za vsak kvadratni meter) in zagotovil še 1,5 milijona evrov za arheološka izkopavanja, ki bodo potrebna pred začetkom gradnje.« Ali je občina te obveze zapisala tudi v kupo-prodajno pogodbo, pa nam včeraj od nje še ni uspelo izvedeti.

Paam Invest je kmalu po nakupu parcel ustanovil podjetje Saturn 2 in nanj prenesel kupljena zemljišča. Pred sedanjim stečajem je NLB na DUTB prenesla še 3.388.499 evrov slabih terjatev do tega podjetja.

Mestna občina Ptuj je na drugem razpisu novembra 2007 drugi del zemljišč prodala Probanki Nepremičnine. Zdaj na območju celotne soseske še ni komunalne infrastrukture in tudi arheologi še niso območja raziskali. Vendar nam je Robert Šegula, ki je ptujski občinski svetnik, ki je kandidiral na zadnjih loklanih volitvah za ptujskega župana in ki vodi podjetje Tames, povedal, da bodo Šegulovi kljub čakanju vendarle že prihodnje leto zgradili prvega od dveh stanovanjskih blokov. »Ta bo postavljen v celoti na naše parcele in vlogo za gradbeno dovoljenje smo že zaprosili. Ideja o gradnji celotne soseske je zamrla v letu 2008. Zdaj pa ugotavljamo, da je na Ptuju interes za nakupe novih stanovanj in prvi blok bomo začeli graditi.«