Računsko sodišče podelilo MO Kranj negativno mnenje za leto 2012

Občina je ravnala negospodarno pri javno-zasebnih partnerstvih, ob svojih osmih zaposlenih pravnikih je bogato plačevala odvetniško družbo Gnilšak.

Objavljeno
21. december 2015 17.31
Marjana Hanc
Marjana Hanc

Kranj – Računsko sodišče je v danes objavljenem revizijskem poročilu, v katerem so ugotavljali pravilnost dela poslovanja Mestne občine Kranj v letu 2012, izreklo negativno mnenje. Kar v 10 primerih občina, ki jo je tedaj vodil župan Mohor Bogataj in štirje podžupani, eden od njih, Darko Jarc, je zdaj predsednik nadzornega odbora, ni ravnala v skladu s predpisi.

Ker so bile nepravilnosti med revizijskim postopkom že odpravljene oziroma sprejeti popravljalni ukrepi, revizorji ne zahtevajo odzivnega poročila.

Problematična javno-zasebna partnerstva

Med izstopajočimi primeri, kjer občina ni spoštovala načel učinkovitosti in gospodarnosti, so javno-zasebna partnerstva za ledeno dvorano na Zlatem polju in telovadnice v Žabnici, Besnici in Goriče, ki jih je zgradil SGP Tehnik, občina pa je koncesije zanje v letu 2012 prenesla na družbo SGP Gorenjec. Glede ledene dvorane je občina za sklenitev pogodbe o stavbni pravici iz leta 2012 izbrala družbo Jomac, že prej najemnika in upravljalca dvorane, ne da bi poprej preverila njene bonitete in postavila kriterije. Februarja letos, ko so to preverjali reviziorji, Jomac še ni bil lastnik dvorane, čeprav bi moral biti že od 31. decembra 2013.

Popravljalni ukrep občine je bil, da je 10. decembra letos vložila tožbo pri okrožnem sodišču v Kranju zaradi ničnosti pogodbe o stavbni pravici iz leta 2012.

Za pregled pogodb gradnje čistilne naprave in kanalizacije 5000 evrov

Več napak je računsko sodišče našlo pri pridobivanju bančnih garancij in v postopkih javnega naročanja, pričakovano so bili revizorji pozorni na pogodbo med občino in odvetniško pisarno Gnilšak, ki je veljala od 19. novembra 2010 naprej, in v kateri je bil določen mesečni pavšal 4800 evrov (172.800 evrov za štiri leta), in tudi, da odvetniška pisarna opravlja še druge storitve za občino, čeprav bi jih lahko tudi kdo od osmih uslužbencev z univerzitetno izobrazbo pravne smeri.

Poleg tega pa je občina 9. julija 2012 odvetniški pisarni Gnilšak izdala še naročilnico za pregled pogodb v okviru projektov rekonstrukcije čistilne naprave in gradnje kanalizacije v višini 5000 evrov. Tako je bilo tej pisarni izplačano 119.105 evrov, to je 0,2 odstotka vseh izkazanih odhodkov občine v letu 2012.

Petsto vrtnic za kranjske matere

Pod drobnogledom je bilo tudi financiranje svetniških skupin, saj zanje občina ni imela sprejetih kriterijev. V letu 2012 jim je izplačala 3046 evrov za uporabo službenih prenosnih telefonov, ne da bi jih omejila pri stroških. Med njimi je prednjačil svetnik, ki je imel najvišji mesečni strošek 201 evro in letni 1188 evrov.

Še dodatnih 86.200 evrov je občina izplačala svetniškim skupinam za njihovo delo, od teh je bilo 26 izdatkov v višini 9095 evrov takih, za katere so revizorji ocenili, da niso bili potrebni. Med njimi so izpostavili plačilo računa skupine SDS za nakup 500 vrtnic ob materinskem dnevu v višini 500 evrov in plačilo 25 računov gostinskih storitev za pogostitev članov svetniških skupin v skupnem znesku 8595 evrov.