Računsko sodišče radovljiški občini izreklo negativno mnenje

Občinska uprava je brez vednosti občinskega sveta opravila prerazporeditve sredstev in prevzela prevelike obveznosti.

Objavljeno
15. oktober 2012 14.54
acr radovljica
S. P., Delo.si
S. P., Delo.si

Radovljica - Računsko sodišče je radovljiški občini izreklo negativno mnenje za poslovanje v letu 2010. Občina po ugotovitvah sodišča v več primerih ni poslovala v skladu s predpisi.

Med drugim nekaterih del ni oddala prek javnega razpisa. Nepravilnosti je občina že odpravila, sodišče pa ji je priporočilo krepitev notranjega nadzora, poroča STA.

Kot je razvidno iz revizijskega poročila, ki ga je računsko sodišče danes objavilo na svojih spletnih straneh, so bile nepravilnosti že pri pripravi proračuna za leto 2010. Proračun je bil namreč prav tako kot poročilo o izvrševanju proračuna in načrt razvojnih programov pomanjklji, piše STA. 

Nepravilnosti pri nepremičninah in javnih naročilih

Občinska uprava je brez vednosti občinskega sveta opravila prerazporeditve sredstev in prevzela za skoraj 224.000 evrov več obveznosti, kot je imela načrtovanih sredstev.

Poleg tega občina ni vzpostavila popolne evidence o zemljiščih in stavbah v njeni lasti. Nepravilnosti so bile tudi pri več postopkih prodaje nepremičnin in pri oddaji javnih naročil, ki so niso bila izvedena prek ustreznih postopkov.

Tako med drugim niso bila ustrezno prek postopkov javnega naročanja oddana dodatna dela v skupnem znesku preko 416.000 evrov.

Občina dobila priporočila za izboljšanje poslovanja

Radovljiška občina tudi ni sprejela lokalnega programa za kulturo, petim prejemnikom pa je sredstva v skupnem znesku 102.000 evrov dodelila, ne da bi izvedla javni razpis oziroma objavila javni poziv.

Nakazala je tudi 68.000 evrov za nakup gasilskega vozila, ne da bi za nakup sklenila pogodbo oziroma pisni dogovor.

Že v času revizijskega postopka je sicer občina vse odkrite nepravilnosti odpravila oziroma sprejela ustrezne popravljalne ukrepe. Računsko sodišče zato ni zahtevalo odzivnega poročila.

Je pa občini podalo priporočila za izboljšanje poslovanja, ki se nanašajo predvsem na krepitev notranjih kontrol.

Vodstvo radovljiške občine se danes na objavljene ugotovitve Računskega sodišča še ni odzvalo. Je pa župan Ciril Globočnik vodenje radovljiške občine prevzel šele konec leta 2010, tako se ugotovljene nepravilnosti nanašajo na čas županovanja Janka S. Stuška in tedanjega direktorja občinske uprave Borisa Marčetiča.