Radgona še upa, da bo prišla do doma starejših občanov

Revizija v ptujskem domu: Domneve, da je sin Kristine Dokl kupnino za radgonski dom dobil iz ptujskega doma.

Objavljeno
01. januar 2015 22.15
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota
Gornja Radgona – »Zbiramo ponudbe revizijskih hiš, saj bomo po novem letu začeli revizijo poslovanja ptujskega doma,« je povedala Jožica Šemnički, ki po odstavitvi Kristine Dokl kot vršilka dolžnosti vodi ptujski dom. Ni pa hotela komentirati govoric, da denar za kupnino radgonskega doma, ki ga je kupilo podjetje sina Kristine Dokl, izvira iz ptujskega doma, ki je pod vodstvom Doklove ustvarjal neverjetne dobičke.

Če bi se domneve izkazale za resnične, ne bi bilo težko razveljaviti prodajne pogodbe in prodajo deleža Doma starejših obračnov (DSO) Gornja Radgona vrniti na začetek. Višje sodišče še razsoja o pritožbi občine Gornja Radgona na sklep sodišča o izročitvi 49-odstotnega poslovnega deleža doma družbi Pramag, novi lastniki pa še niso vpisani v registru.

Kot smo že poročali, je občina Gornja Radgona spomladi izpustila priložnost, da bi v stečajnem postopku Stavbarja Gradenj kot 51-odstotna lastnica DSO Gornja Radgona uveljavila predkupno pravico in odkupila Stavbarjev 49-odstotni delež, ki ga je prodaja stečajna upraviteljica Marina Marinc Pilej. Cena 330.000 evrov je bila zelo ugodna, toda občina ni imela niti sklepa občinskega sveta niti proračunskega denarja za ta namen, zato je priložnost splavala po vodi, trije občinski svetniki pa so zaradi tega kazensko ovadili prejšnjega župana Antona Kampuša. Zadnji poskus, da bi rešili, kar se rešiti da, je bila omenjena pritožba občine, a višje sodišče je o pritožbi občine v zvezi z omenjeno prodajo enkrat že razsojalo in jo je takrat zavrnilo. Zato je zelo verjetno, da bo tudi tokrat pritožba zavrnjena in bo po tej poti občinska bitka za lastništvo v DSO verjetno za vselej izgubljena.

Revizija bi lahko rešila občino

Toda glede na to, kdo je kupec spornega deleža in glede na nedavne spremembe v Domu upokojencev na Ptuju se kaže še ena možnost, o kateri pa za sedaj nihče uradno noče govoriti. Lastnik družbe Pramag, ki je kupila delež DSO Gornja Radgona, je namreč še ne tridesetletni Žan Dokl, sin nedavno odstavljene direktorice Doma upokojencev Ptuj Kristine Dokl. Ker je že na prvi pogled težko verjeti, da je mladenič z dobrim letom delovne dobe kupil 330.000 evrov vredni delež v domu iz lastnih prihrankov, so vse pogostejše govorice in domneve, da naj bi bil ta denar morda izviral iz neverjetno dobičkonosnega ptujskega doma. V tem primeru bi občina lahko dosegla razveljavitev pogodbe.

Vršilka dolžnosti v ptujskem domu Jožica Šemnički, ki še naprej dela kot strokovna vodja DSO Gornja Radgona, nam teh domnev ni hotela komentirati. »Zbiramo ponudbe revizijskih hiš. Revizijo bomo naročili zaradi več razlogov, vsekakor pa je to higienično ob menjavi vodstva z odstavitvijo.« Da utegnejo biti rezultati revizije koristni tudi za radgonsko občino in DSO, nam ni hotela potrditi. Tudi radgonski župan Stanko Rojko o morebitnem sumljivem izvoru denarja za nakup deleža DSO noče govoriti. »Ne želimo napihovati stvari, dokler o naši pritožbi ne odloči višje sodišče. Če bo odločitev ugodna za nas, nas izvor denarja sedanjih kupcev niti ne zanima,« nam je dejal.