Radgončani ogorčeni pišejo premieru Cerarju

Izražajo protest nad odločitvijo državnega tožilstva, ki je umaknilo obtožni predlog zoper polkovnika JLA Berislava Popova.

Objavljeno
07. januar 2016 18.33
Dejan Karba
Dejan Karba
Gornja Radgona - Člani in članice občinskega sveta Gornja Radgona so z županom Stanoslavom Rojkom na čelu predsedniku vlade poslali protestno pismo, v katerem Cerarju kot pravniku izražajo protest nad odločitvijo državnega tožilstva, ki je umaknilo obtožni predlog zoper polkovnika JLA Berislava Popova.

Opostušenje, strah in smrtne žrtve, ki jih je v Gornji Radgoni med osamosvojitveno vojno povzročila 32. motorizirana brigada JLA pod takratnim poveljstvom Berislava Popova, po besedah župana Rojka, občinskih svetnic in svetnikov niso upravičeni vojaški manever. »Umik obtožnega predloga, ki je v pristojnosti tožilca in zoper katerega ni možna pritožba, krši pravico do učinkovitega pravnega sredstva v kazenskih zadevah vsem svojcem vivilnih žrtev in osebam, ki so v tistem času utrpele materialno škodo,« so protestniki zapisali v pismo, na koncu katerega Cerarju sporočajo, da bodo o tem primeru obvestili tudi Evropsko sodišče za človekove pravice.

Kot smo poročali, je po umaknitvi obtožnice zoper Popova murskosoboško okrajno sodišče okrtobra lani zoper nekdanjega poveljnika JLA izdalo zavrnilno sodbo. V imenu države oz. v imenu obrambnega ministrstva je takšni sodbi oporekalo državno pravobranilstvo, vendar murskosoboško sodišče ni spremenilo svojega mnenja. Pravobranilstvo se je zaradi tega pritožilo na mariborsko višje sodišče, ki pa bo pritožbo državnega pravobranilstva proti sklepu murskosoboškega okrožnega sodišča o tem, da pravobranilstvo pregona proti polkovniku Berislavu Popovu namesto tožilstva ne more nadaljevati, bo o zadevi predvidoma odločalo v prvi polovici leta 2016.