Rakuschev mlin lahko še stoji

Občina ima za rušenje dva meseca časa, a ga ne bo rušila brez dovoljenja ministrstva.

Objavljeno
18. november 2014 11.17
Rakuschev mlin
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Celje - Za danes je ministrstvo za kulturo napovedalo odločitev o zahtevi Mestne občine Celje za rušenje pogorelega Rakuschevega mlina, zaščitenega objekta kulturne dediščine. Z mestne občine so sporočili, da brez soglasja ministrstva mlina ne bo porušilo.

Z Mestne občine Celje so v petek proti večeru sporočili, da so prejeli odločbo gradbenega inšpektorja, da je potrebno Rakuschev mlin zaradi nestabilnosti in nevarnosti porušitve porušiti. Šele danes so pojasnili, da ga vendarle ne smejo porušiti brez kulturno-varstvenega soglasja ministrstva za kulturo.

Ministrstvu so medtem poslali dodatne podatke za dopolnitev vloge za rušenje v požaru poškodovane stavbe, ki jih ministrstvo zahtevalo.

Zdaj je Mestna občina Celje razkrila tudi, da odločba gradbenega inšpektorja ne odreja takojšnjega rušenja, temveč da mora to storiti v dveh mesecih po vročiti odločbe, torej preračunano, do 13. Januarja, rušenje pa mora strokovno nadzorovati Zavod za varstvo kulturne dediščine. Kljub temu pa občina mlina ne sme porušiti brez soglasja ministrstva za kulturo, ki je občino ponovno pozvalo, naj vlogo dopolni.

»Pri vsem postopku nas bo vodila varnost ljudi in premoženja. Še vedno pa je želja Mestne občine Celje, da ohrani vsaj del objekta kot spomin na pomembno obdobje v industrijskem razvoju mesta Celje,« je sporočila tiskovna predstavnica občina Alja Tihle Hren.