Ravnatelj OŠ Frankolovo po zakonu, a nečloveško

Vojniški svetniki bodo nocoj odločali o razrešitvi ravnatelja Petra Žureja, inšpektorat opozarja na nezakonitost razrešitve.

Objavljeno
14. maj 2014 20.16
Špela Kuralt
Špela Kuralt

Učenci OŠ Frankolovo so bili več mesecev brez pouka angleščine, slovenščine, geografije, kemije, biologije, naravoslovja in likovne umetnosti. Ravnatelj Peter Žurej je dejal, da je bila ključna težava, ker šolsko ministrstvo ni odobrilo nadomeščanj. Pri tem je vse delal po zakonu, je večkrat ponovil. Zagotavlja, da se je držal običajnega postopka, da so sprva pouk nadomeščali drugi učitelji.

Ko se je pokazalo, da bo učiteljica odsotna dalj časa, ministrstvo ni odobrilo nadomeščanj. Zaprosil je sicer le za štiri dni nadomeščanja, ker za več učiteljica še ni imela odločbe zdravniške komisije. Na koncu je v službo prišla po več kot treh mesecih odsotnosti. Sredi januarja je zaradi bolezni ostala doma še ena učiteljica. Nadomeščanje so dobili odobreno marca, ko se je učiteljici začel porodniški dopust.

Možnosti so bile

»Pomembno je samo to, da bi obravnavali toliko snovi, kot je morajo. Otrokom ustreza, da ni pouka, ampak ne vem, kako bo v srednji šoli,« je povedala zaskrbljena mama. Dodala je, da so starši šolsko inšpekcijo obvestili že novembra, vendar do danes niso dobili odgovora.

Zaradi takšnih razmer je zaskrbelo tudi Občino Vojnik, ki je v začetku decembra sklicala sestanek z ravnateljem. Predlagali so mu več rešitev, med drugim tako imenovani fleksibilni urnik, da bi torej učenci nekaj mesecev imeli ene predmete, pozneje, ko bi učiteljica prišla nazaj, pa druge.

Višja svetovalka Vesna Poteko je pojasnila, da so ravnatelja opozorili tudi, da ima v šoli prek javnih del zaposleno učiteljico slovenščine in kemije z opravljenim strokovnim izpitom, ki bi lahko začasno poučevala otroke. Žurej je pojasnil, da to ni bilo mogoče, ker so delavci prek javnih del zaposleni le kot pomoč in ne smejo delati sami.

Škoda narejena

Vojniški župan Benedikt Podergajs je ogorčen. Ker so bili zaradi manjkajočih ur najbolj prikrajšani otroci, ne razume, zakaj ravnatelj ni sprejel priporočil, kako naj uredi pouk: »Verjamem, da vse možne rešitve niso bile, kot jih zahteva ministrstvo, ampak ravnatelj bi lahko sprejel, kar se mu je ponujalo.«

Podergajs je v pismu ministrstvu in inšpektoratu zapisal, da je škoda otrokom že storjena: »Učenci niso ocenjeni, nimajo možnosti dodatnih dejavnosti in pridobivanja dodatnih točk, nadarjeni učenci nimajo možnosti pridobitve štipendije. Največja skrb pa je to, da ni realizacije ur, in sprašujemo se, kako bodo učenci po štirih mesecih neorganiziranega pouka nadomestili zamujeno snov.«

Žurej je dejal, da bodo devetošolci snov nadomestili še to šolsko leto, preostalo pa v začetku prihodnjega šolskega leta.

Večina za razrešitev

Čeprav si razrešitev ravnatelja želijo občina, svet šole in večina staršev, je inšpektorat zaradi napak v postopku predlagal, naj svet šole ustavi postopek razrešitve. Predsednica sveta Suzana Šafarič, ki je na šoli svetovalna delavka, tega ni hotela komentirati, ker so jo opozorili, da izjave glede šole lahko daje le ravnatelj. Na občini so prepričani, da jim bo z razrešitvijo uspelo. Ne dvomijo o današnji odločitvi svetnikov, jutri pa imajo še sestanek na inšpektoratu, kjer bodo pojasnili stališča.

Za zdaj očitno na inšpektoratu ravnatelju zaupajo. Sporočili so, da je Žurej z dokumenti dokazoval svoje aktivnosti za pridobitev nadomestnih učiteljev. Dodali pa so, da lahko svet šole postopek za razrešitev začne znova.