Ravnateljica Obalnih galerij ni prepričala nikogar

Lilijana Stepančič Danes bodo občinski svetniki za zaprtimi vrati odločali o postopku njene razrešitve

Objavljeno
23. marec 2015 23.52
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Piran – Ravnateljica Obalnih galerij Piran Lilijana Stepančič v dveh letih vodenja ni prepričala niti ustanoviteljev niti sodelavcev. Člani sveta zavoda so včeraj po analizi njenega vodenja zavoda soglasno sprejeli sklep, s katerim so občinskemu svetu predlagali, naj začne postopek njene razrešitve. Ta sklep so popoldne soglasno podprli tudi člani komisije za volitve in imenovanja.

Piranski svetniki bodo danes odločali o postopku za razrešitev ravnateljice Obalnih galerij, vendar bo ta točka zaprta za javnost. Verjetno so takšen postopek svetovali pravni svetovalci, ker v primeru predlagane razrešitve Lilijane Stepančič že dolgo pred odločitvijo poteka prava majhna odvetniška vojna. Ravnateljica se je te nevarnosti očitno zavedala že takoj ob nastopu funkcije, saj je le deset dni po prevzetju položaja (januarja 2013) sklenila pogodbo z odvetniško pisarno Senica. Danes svetniki ne bodo odločili drugega kot to, da bodo Lilijano Stepančič seznanili z razlogi za postopek razrešitve. Nato bo imela 30 dni časa, da bo poslala odgovor na očitke in piranski svetniki bodo o razrešitvi dokončno odločali predvidoma šele čez mesec dni, čeprav so ji člani sveta zavoda že septembra 2014 izrekli nezaupnico.

Včeraj so na svetu zavoda obravnavali tudi revizijo, ki jo je o poslovanju Obalnih galerij naročila občina Piran, ki pa ni prinesla bistveno novih spoznanj in odkritij o njenem delu. Vzrokov za začetek postopka o razrešitvi je pri Lilijani Stepančič več, na prvem mestu so povsem skrhani odnosi z zaposlenimi in popolno nezaupanje ustanoviteljev, ki ocenjujejo, da ravnateljica ne izpolnjuje začrtanega programa in slabša položaj nekoč najuglednejše galerije v državi. Odnosi z zaposlenimi so tako napeti, da sta dve članici sveta zavoda pred nekaj tedni raje odstopili iz sveta zavoda. Takšen odstop dodatno krni delovanje sveta zavoda, saj zunanji člani ne morejo dovolj poznati vsebine dela zavoda.

Drugi pomemben vzrok za postopek razrešitve ravnateljice je neizpolnjevanje programa. Obalne galerije Piran niso izpeljale bienalnega kiparskega simpozija Forma Viva v Seči, izpeljale so okrnjeno obliko Piranskih dnevov arhitekture, ne sodelujejo več pri oblikovanju kulturniške revije GledGa, razstavni prostor v Monfortu je že večji del zimskih mesecev zaprt, nekaterih razstav niso izpeljali. Kljub temu je zavodu po poslovnem poročilu ob koncu leta v bilanci ostalo za nekaj deset tisoč evrov sredstev. Ob tem pa ima zavod nekaj neporavnanih stroškov pri beneški galeriji A in A.

Člani sveta zavoda (predstavniki ustanovitelja) so ji dodatno očitali, da je najela drago odvetniško pisarno in Obalne galerije so doslej za storitve te pisarne odštele že 17.158 evrov, čeprav bi za večino pravnih nasvetov lahko uporabila pravnike iz občinske uprave. Tako jo je na sejah sveta zavoda zastopala odvetnica iz pisarne Senica, čeprav mnogokrat ni bilo jasno, kje je meja med zastopanjem zavoda in med zastopanjem Lilijane Stepančič osebno. Ravnateljica se je lani zapletala tudi s predčasno odpovedjo zaposlitve kustosinje galerije A in A Aurore Fonda, vendar je to napako na zahtevo sveta zavoda (in po vložitvi tožbe) popravila. Ravnateljica z njo dve leti ni sklenila pogodbe o zaposlitvi.

Člani sveta zavoda so ravnateljici očitali slabo vodenje, šikaniranje zaposlenih, povsem nekorektno in pomanjkljivo komuniciranje. Najhuje pa je, ugotavlja Jelka Pečar, predsednica sveta zavoda, da so Obalne galerije v takšnih razmerah programsko in vsebinsko nazadovale, saj je v takšnih razmerah težko tvorno delovati. Lilijani Stepančič nam je pred dnevi odgovorila, da bo na očitke odgovorila na tiskovni konferenci, vendar vabila nanjo še nismo prejeli.