Razhajanja v vrhu Rdečega križa

Predsednica Nataša Pirc Musar bi razrešila generalno sekretarko Renato Brunskole zaradi različnih pogledov na delo.

Objavljeno
01. februar 2016 21.30
Izredna seja Državnega Zbora 27.11.2013 Ljubljana Slovenija
Barbara Hočevar
Barbara Hočevar

Ljubljana – Konec meseca bodo delegati območnih združenj Rdečega križa Slovenije (RKS) na zboru glasovali o generalni sekretarki Renati Brunskole. Predsednica Nataša Pirc Musar je zaradi nesporazumov in razhajanj v pogledih na način dela v Rdečem križu predlagala njeno razrešitev.

Najstarejša in največja humanitarna organizacija v državi, Rdeči križ Slovenije, bo letos praznovala 150-letnico delovanja pri nas, za zdaj pa ni jasno, kdo bodo tisti, ki bodo sedeli v prvih vrstah na prireditvah. Pred nekaj dnevi je Nataša Pirc Musar, ki je bila – po smrti dolgoletnega predsednika RKS Franca Koširja – junija lani izvoljena na neprofesionalno funkcijo predsednice organizacije, glavnemu odboru RKS predlagala razrešitev generalne sekretarke. Po njenem mnenju Renata Brunskole, ki je na RKS zaposlena in bi ji mandat potekel 15. decembra 2018, med drugim ni uspešno uresničila finančnega načrta. »Različne poglede imava, kako je treba voditi organizacijo,« nam je povedala Nataša Pirc Musar, nekdanja informacijska pooblaščenka, ki ima zdaj odvetniško pisarno.

Poudarila je, da se je v svoji viziji, zaradi katere je bila izvoljena za predsednico, zavezala, da bo iz RKS naredila moderno organizacijo, ki se bo premaknila iz okorelih sistemov, za to pa je treba posodobiti delovne procese. Čuti se odgovorno, da »potisne voz naprej«, očitno pa kot sopotnice pri tem ne vidi Brunskoletove. »Na tem položaju si želim koga, ki bo opravljal funkcijo izvršnega direktorja. Zagotovo pa ne koga, ki je nekdanji ali sedanji politik,« je še dejala Pirc Musarjeva, ki pa je zagotovila, da finančnih nepravilnosti ni bilo.


Šokirana in osebno prizadeta

Renata Brunskole nam je najprej povedala, da jo je predsednica RKS prek predstavnice za medije opozorila, da v postopkih ne sme dajati izjav, česar se namerava držati, saj statut organizacije predsednici daje to možnost. Navodilo glede postopkov bo upoštevala, o sebi pa kljub vsemu lahko govori, saj je to njena temeljna pravica, je prepričana. »Nikakor nočem škodovati ugledu RKS. Z njim sem povezana že od otroštva, v lokalnem okolju pa vanj aktivno vključena že več kot 25 let,« je poudarila generalna sekretarka, ki za zaščito svojega dobrega imena razmišlja o uporabi pravnih sredstev, a tega noče. Prizna, da jo je predlog o razrešitvi šokiral in osebno prizadel. »Osemnajst let sem bila zaposlena v banki, tudi kot vodja poslovalnice, podiplomsko sem delala specializacijo iz ekonomije, smer finance. V dolgoletni poslovni poti sem bila na najodgovornejših delovnih mestih,« je kot odgovor na nekatere očitke naštela Renata Brunskole, ki je bila tudi pet let županja Metlike (v drugem mandatu celo s 74-odstotno podporo občanov) in dva mandata poslanka v državnem zboru, tri leta tudi podpredsednica parlamenta. »Vsi me poznajo kot vestno, delovno in pošteno,« je poudarila Renata Brunskole, ki s položaja ne namerava odstopiti, ker ima čisto vest. Meni, da sedanje dogajanje in medijsko izpostavljanje ne škodi samo njej, ampak tudi RKS.

Preoblikovanje Debelega rtiča

Na zboru članov 29. februarja se bodo predstavniki 56 območnih združenj (tista združenja, ki imajo več kot 5000 članov, zastopata po dva delegata, tako da bo imelo pravico glasovanja 62 ljudi) odločali, ali bodo podprli predlog predsednice ali generalno sekretarko.

Na zboru pa se bodo izrekali tudi o statusnem preoblikovanju Mladinskega zdravilišča in letovišča (MZL) Debeli rtič, ki naj bi bila ena od točk nestrinjanja med Pirc Musarjevo in Brunskoletovo. Zamisel, s katero se strinjajo tudi v glavnem odboru, je, da bi se MZL iz društva, ki se ne more prijavljati niti na mnoge razpise, preoblikovalo v neprofitni zavod, s čimer bi se lahko morebitni presežki prelivali nazaj v humanitarno dejavnost.