Raziskovanje je s pravim pristopom vedno zabavno

Evropska noč (pravzaprav dan) raziskovalcev bo še nekaj ur burila domišljijo in navduševala predvsem najmlajše.

Objavljeno
30. september 2016 15.41
Š. K.
Š. K.
Noč raziskovalcev na pobudo evropske komisije pripravijo vsak zadnji petek v septembru v večini evropskih držav. Tudi današnji dan po slovenskih mestih mineva v znamenju znanosti, različnih poskusov, predstavitev poklica znanstvenik ter novih tehnologij.

Evropsko noč raziskovalcev pripravljajo v 250 evropskih mestih. V Sloveniji jo konzorcij petih ustanov z Univerzo v Mariboru kot vodilnim partnerjem pripravlja v Ajdovščini, Brežicah, Izoli, Kopru, Ljubljani, Ljutomeru, Mariboru in Novi Gorici.

Ves dan pa je znanstveno obarvano tudi v Celju, kjer so dogajanje poimenovali dan raziskovalcev, ki ga pripravlja Regijsko študijsko središče. Pred Osrednjo knjižnico Celje so malčki, pa tudi malo starejši, uživali v poskusih, ki so na otrokom razumljiv način predstavili nekatere pojave in jim pokazali, kako je lahko znanost tudi zabavna.

Zdi se, da so nad znanstvenimi poskusi, ki so lahko zelo preprosti, najbolj navdušeni najmlajši. Direktorica Katja Esih je dejala, da so majhni otroci resnično najbolj vedoželjni, raziskovalni duh pa poskušajo vzbuditi tudi pri starejših otrocih: »V tem projektu sodelujemo z gibanjem Mladi za Celje, ki spodbuja raziskovalno delo v osnovnih in srednjih šolah. Vsako leto v šolah mladi pripravijo več kot 130 raziskovalnih nalog, tako da je krepitev raziskovalnega duha očitno dobra.«

Noč raziskovalcev popularizira znanost in spodbuja raziskovalno delo med mladimi, da bi se kasneje odločili za raziskovalno dejavnost, je še dejala Esihova in dodala, da je vse dogajanje namenjeno tudi »laični javnosti«.