Razkošje pod Vitrancem le na papirju

S prostorskim načrtom zemljišča za hotele, parkirne in rekreativne površine, a denarja še ni.

Objavljeno
23. marec 2016 22.44
Blaž Račič
Blaž Račič
Kranjska Gora – Kranjskogorski občinski svet bo prihodnji teden predvidoma sprejel podrobni prostorski načrt za 2,5 hektara veliko območje za policijsko postajo v Kranjski Gori, ki med drugim predvideva gradnjo hotelov, rekreativnih in parkirnih površin. Toda gradnja se zaradi pomanjkanja denarja prav kmalu še ne bo začela.

Župan Janez Hrovat pravi, da je uresničitev načrta odvisna od investitorjev, vendar za zdaj kakšne posebne vneme med temi ni, čeprav so ideje za ureditev tega dela območja Kranjske Gore že stare. Postopek sprejetja občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN), ki se je začel novembra 2011, je podedoval od predhodnika na županskem mestu Jureta Žerjava in se bo z obravnavo na občinskem svetu končal, je še pojasnil župan.

Za dvig konkurenčnosti

Sedanja podoba tega dela Kranjske Gore, na katerem je makadamsko parkirišče, ni ugledna, pravi direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber in dodaja, da je pri gradnji nastanitvenih kapacitet zaželena specifična turistična ponudba, kot so kmečki turizmi in družinski hoteli, s čimer bi lahko dvignili konkurenčnost kraja. A hkrati opozarja, da bi bilo smiselno razmišljati tudi o ureditvi zdaj opuščenih turističnih objektov, denimo hotela Razor, penziona Borka in stare šole.

Dodal je še, da je treba dolgoročno razmišljati o omejitvi prometa v središču Kranjske Gore, zato bodo morale tudi investicije v gradnjo infrastrukture slediti tej usmeritvi.

Na isti seji bodo pred obravnavo OPPN predvidoma potrdili še načrt komasacije zemljišč na območju, ki ga ureja OPPN, saj je zdaj tam več lastnikov parcel, ki niso zaključene celote. S komasacijo bodo lastniki parcel poskrbeli za skupen komasacijski sklad, nato pa bodo posamezni lastniki dobili funkcionalna zaokrožena zemljišča. Pri tem noben lastnik ne bo dobil več zemljišč, kot jih je imel pred komasacijo, zagotavljajo na občini.

Za garaže ni denarja

Janez Hrovat pravi, da je občina, ki je lastnica približno polovice zemljišč na območju tega OPPN, najbolj zainteresirana za gradnjo parkirnih površin, to je parkirišča in garažne hiše, vendar za te namene občinskega denarja v bližnji prihodnosti ni predvidenega. Podzemne garaže so predvidene pod celotnim območjem in so zasnovane tako, da se lahko gradijo fazno, namenjene pa bodo parkiranju hotelskih gostov in obiskovalcem smučišča oziroma Kranjske Gore. Ministrstvo za notranje zadeve za zdaj selitve policijske postaje s tega območja ne predvideva.

Poleg občine je večji lastnik zemljišč na tem območju (približno ene četrtine) podjetje Rathngovia holdings limited s sedežem na Cipru, ki ga po naših podatkih lastniško obvladuje Lado Kastelec, avtoprevoznik iz Grosuplja, ki pa na naša vprašanja, poslana po elektronski pošti, do konca redakcije ni odgovoril.