Razkrivamo: Peter S. upa, da bo Rode privolil v test očetovstva

Tanja Breda S.: Da, z Rodetom sva bila intimna. Njen sin Peter S. je odločen priti do resnice o svojem očetu.

tor, 28.08.2012, 00:01
Včeraj popoldne je uredništvo dobilo elektronsko opozorilo kardinala Rodeta, naj ne objavimo nadaljevanja zgodbe, »ki ste jo začeli v Delu 6. avgusta 2012 in ki nima resničnih temeljev ter me prikazuje v neresnični luči. Zato vas pozivam, da ustavite poskus javne objave neresničnih trditev iz zasebnega življenja in se izognete storitvi ali sostorilstvu kaznivih dejanj zoper čast in dobro ime po 158. do 161. členu Kazenskega zakonika.« Kardinal je še dodal: »V primeru javne objave neresničnih trditev iz zasebnega življenja bom za zaščito resnice in dobrega imena uporabil vsa razpoložljiva pravna sredstva in medijske poti.« Uredništvo

Ljubljana – Vse od medijske oznanitve drastične kazni Vatikana za upokojenega ljubljanskega nadškofa Alojza Urana, ki ga je po besedah Svetega sedeža doletela zgolj zaradi domneve o njegovem očetovstvu, se ni oglasil nihče od njegovih domnevnih potomcev. Tudi nobena ženska ni nakazala, da bi bila z monsinjorjem kdaj v ljubezenskem odnosu.

Delo je s pomočjo številnih virov, tudi iz vrst klerikov, odkrilo identično zgodbo, le da ima namesto Urana v njej glavno vlogo kardinal Franc Rode.

Posnetki pogovora in priča, ki je slišano pripravljena potrditi tudi na sodišču, govorijo o tem, da je imel kardinal Franc Rode, ki je bil v mašnika posvečen 29. junija 1960, slabo desetletje po tem s Tanjo Bredo S., ki se je takrat pisala drugače, leta 1969 intimno razmerje. To se je zgodilo v času, ko je bil Rode – tako je zapisano v njegovem življenjepisu na spletni strani Slovenske škofovske konference – »ravnatelj bogoslovcev lazaristov« in tudi »predstojnik (vizitator) lazaristov«. Hkrati je »na Teološki fakulteti v Ljubljani začel predavati francoščino, nato pa tudi praktično apologetiko, misiologijo, teologijo nekrščanskih verstev, uvod v moderni ateizem in osnovno bogoslovje«.

Zdaj v enem od srednje velikih nemških mest živeča 61-letna Tanja Breda pravi, da sta bila z Rodetom intimna: »Da. Bila sva intimna. Ko sem bila stara osemnajst let. Prišel je k nam, ko se je že kot doktor na ljubljanski teološki fakulteti peljal v Maribor.«

Rode in Tanja Breda sta bila po njenih besedah v intimnih odnosih leta 1969. Naslednje leto, 1970, je Tanja Breda v nemškem sanatoriju sv. Jožefa rodila sina Petra. Zdaj na Bližnjem vzhodu živeči Peter je letos spomladi v Sloveniji najel odvetnico (podatki o odvetniški pisarni so znani uredništvu), s pomočjo katere poskuša od kardinala Rodeta dobiti priznanje o očetovstvu oziroma njegovo privolitev v test DNK.

Peter nam je potrdil, da zahteva ta test. Povedal je, da je v tem smislu Rodetu tudi pisal (v Vatikan in na Nadškofijo Ljubljana), vendar se kardinal na njegovo pismo ni odzval. Peter se tudi strinja z objavo pričujoče fotografije, ki, mimogrede, kaže na precejšnjo podobnost med njima.

Kardinal Franc Rode se z nami kljub večkratnim prošnjam ni hotel sestati. Vprašanja, ki smo mu jih poslali po elektronski pošti, še vedno ignorira; napovedal nam je le kazenski pregon.

***

Preberite tudi:

»Primer Rode: Zapustil me je, ker sem neizobražena«

Rode: Nisem oče Petru S.

Prijavi sovražni govor