Različni pogledi na vodenje zaporov odnesli direktorja

Direktor slovenskih zaporov bo Jože Podržaj, Dušan Valentinčič se vrača v koprske zapore.

Objavljeno
19. marec 2014 21.53
Minister Senko Pličanič, Dušan Valenčič in Jože Podržaj ob ogledu zaporov na Dobu, 07.Marec2014
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana – »Minister ima čas, da v enem letu od nastopa funkcije brez razloga zamenja določene kadre, med katere sodi tudi moje direktorsko mesto,« je svojo menjavo komentiral Dušan Valentinčič, ki ga bo na položaju generalnega direktorja uprave za izvrševanje kazenskih sankcij po včerajšnjem sklepu vlade nasledil Jože Podržaj.

Že nekaj dni je bilo znano, da bo vlada na mizo dobila predlog ministra za pravosodje Senka Pličaniča o menjavi generalnega direktorja Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS) Dušana Valentinčiča. Vlada je danes sledila Pličaničevemu predlogu.

Za vršilca dolžnosti generalnega direktorja URSIKS je z današnjim dnem imenovala Jožeta Podržaja, dolgoletnega direktorja največjega slovenskega zapora na Dobu, po izobrazbi univerzitetnega diplomiranega psihologa. Podržaj bo v. d. do imenovanja novega generalnega direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ šest mesecev.

Da bo na direktorski stolček sedel Jože Podržaj, je bilo znano tudi Valentinčiču, ki se vrača na mesto direktorja koprskih zaporov. Kdo bo direktorsko funkcijo opravljal v zaporih na Dobu, še ni znano. O tem bo odločil novi generalni direktor URSIKS.

Valentinčič nam je potrdil, da se je z ministrom za pravosodje Senkom Pličaničem o menjavi na začetku tedna tudi pogovarjal, a podrobnosti ni hotel razkriti. »Dejstvo je, da se najini pogledi na zaporsko politiko in razvoj tega sistema nekoliko razlikujejo, in minister je ocenil, da bi bili z drugim vodstvom lažje izvedljivi, tako kot so si jih določili na ministrstvu,« je skopo komentiral razloge za zamenjavo.

Pravi, da ima minister vso zakonsko podlago, da v enem letu od nastopa funkcije brez razloga zamenja direktorje na posameznih položajih, »vendar se mu zdaj mudi, saj je Pličanič ministrski položaj zasedel 20. marca lani«.

Valentinčič je ponosen na opravljeno delo

Glede na opravljeno delo v zadnjih štirih letih Valentinčič razlogov za zamenjavo ne vidi, saj je nanj ponosen in z njim zadovoljen. »Kljub zmanjšanju števila zaposlenih za šest odstotkov ter povečanju števila zapornikov in pripornikov nam je uspelo zagotoviti dobre varnostne razmere. To nam priznavajo tudi drugi. Zatakne pa se pri pristojnostih, ki sploh niso v domeni uprave za izvrševanje kazenskih sankcij, to je pri kadru in denarju. To je naloga ministrstva in vlade.«

Z ministrstva za pravosodje so sporočili, da minister Pličanič ceni Valentinčičevo dolgoletno prizadevno delo na področju izvrševanja kazenskih sankcij in mu izreka zahvalo za ves vloženi trud. »S svojim znanjem in bogatimi izkušnjami bo še naprej sodeloval pri reformi zaporskega sistema,« dodaja minister.

Podržaj tako za stabilnost kot za reforme

O vlogi novega direktorja Podržaja v reformi zaporskega sistema pa minister Pličanič meni, »da bo s svojim strokovnim znanjem in izkušnjam po eni strani zagotavljal stabilnost in delovanje zaporskega sistema, po drugi strani pa izvedel tudi nujne spremembe in v naš sistem uvedel dobre prakse iz drugih držav.«