Razmišljajo o vaških stražah pred Romi

S policijo sklenili dogovor, da bodo kraje pridelkov na njivah redno prijavljali.

Objavljeno
30. maj 2013 23.03
Romi
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Novo mesto, Škocjan – Zaradi vse več kraj poljskih pridelkov in vlomov v stanovanjske objekte je čedalje več nezadovoljstva med prebivalci Škocjana, Mirne Peči in Semiča. V Regijski civilni iniciativi za reševanje romske problematike so zaskrbljeni in opozarjajo na možnost ustanavljanja vaških straž.

Direktor Kmetijske zadruge Krka Jure Vončina je za Delo povedal, da so njihovi štirje kooperanti z območja občin Kostanjevica na Krki in Krško lani zabeležili za več kakor 20.000 evrov škode na poljščinah, pojavljajo pa se tudi kraje goriva in akumulatorjev. V zadnjem letu so se težave z Romi, pravi Vončina, precej povečale, saj njihovim kmetom veliko zelenjave ukradejo, še več pa je uničijo. Samo letos so Romi ukradli ali uničili 1800 kilogramov solate in sadik. Na novomeški policijski upravi je bil včeraj sestanek Vončine s predstavnikom sektorja kriminalistične policije, na katerem so se dogovorili, da bodo oškodovanci redno prijavljali tatvine. Po podatkih policije je bilo lani prijavljenih samo šest kraj poljščin, je povedala predstavnica novomeške policijske uprave Alenka Drenik.

Prav na to temo je bila pred dnevi tiskovna konferenca, na kateri je Bojan Jerak iz Škocjana povedal, da so ljudje obupani, zato so krajani naselja Hudenje, ki je najbližje romskemu naselju Dobruška Gmajna, predlagali, da se samoorganizirajo, saj so izgubili zaupanje v policijo. Predsednik Regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike Silvo Mesojedec organiziranju vaških straž ni naklonjen, a opozarja, da imajo ljudje vsega dovolj, zato jih razume. Kritičen je bil do pristojnih državnih ustanov, ki do zdaj za reševanje romske problematike niso storili dovolj.