Razpad Trilarjeve kranjske koalicije

Župan Boštjan Trilar bo politično (ne)podporo po nedavni prometni nesreči preveril na izredni seji.
Objavljeno
15. februar 2016 20.34
Blaž Račič
Blaž Račič
Kranj – Čeprav se je kranjski župan Boštjan Trilar opravičil za povzročeno prometno nesrečo in neprimerno vedenje, ga po vrsti zapuščajo njegovi koalicijski partnerji. Po NSi je včeraj koalicijo zapustil še Desus, o izstopu odločajo tudi v SLS. Trilar je s tem ostal brez večine v mestnem svetu.

Župan si je krhko koalicijsko podporo ustvaril šele sredi prejšnjega meseca, ko si je v 33-članskem mestnem svetu zagotovil podporo 17 svetnikov; poleg iz svoje stranke Več za Kranj še NSi, Desus, SLS in Liste za razvoj Kranja. Po izstopu NSi in Desusa iz koalicije ima podporo samo še 11 svetnikov, ob morebitnem izstopu SLS pa se bo ta skrčila na vsega deset članov mestnega sveta. V NSi kot razlog za izstop navajajo, da župan, ki noče odstopiti, nima več njihovega zaupanja, predsednik mestnega odbora Desus Jožef Rozman pa pravi, da je izstop obsodba Trilarjevega ravnanja ob prometni nesreči, pri čemer ga ne pozivajo, naj odstopi.

Župana smo hoteli vprašati, ali bo na takšen način sploh še mogoče zagotoviti normalno delovanje občine, vendar so nam z občine poslali le njegovo skopo izjavo o izstopu NSi iz koalicije: »Izrečeno stališče razumem, veseli me, da so ob tem še enkrat izrekli nadaljnjo podporo vsem projektom, ki so dobri za občino.« Brez odgovora je ostalo tudi naše vprašanje, kdo sestavlja »skupino svetnikov«, za katero je župan v petek, ko se je javno opravičil, dejal, da mu je po povzročitvi prometne nesreče in neprimernem obnašanju dala »še eno priložnost«. Iz občine so sporočili, da bo župan prihodnjo sredo sklical izredno sejo mestnega sveta, kjer bo podal pojasnilo o dogodku in se seznanil s stališči mestnih svetnikov.

O (ne)zaupanju prihodnji teden

»Potrebujemo kredibilnega župana, ki ima podporo večine v svetu, da bo lahko projekte izpeljal,« je v zahtevi za nujni sklic izredne seje mestnega sveta, na kateri bi preverili zaupanje občinskega sveta v župana, zapisal Primož Terplan, vodja kranjske svetniške skupine SMC. »Če ga ima, naj takoj začne delati, z afero pa naj se ne ukvarja več«, pravi Terplan.

V SMC od župana ne pričakujejo takojšnjega odstopa s funkcije, tako kot sta po nesreči, ki jo je župan domnevno vinjen povzročil s službenim avtomobilom, zahtevali svetniški skupini SD in SDS. Le če bo župan v mestnem svetu ostal brez podpore svetnikov, bo »bolje, da v korist in dobro Kranjčank in Kranjčanov odstopi in prepusti to mesto nekomu drugemu, ki bo podporo imel«, pravi Terplan. V času Trilarjevega županovanja je bil Terplan že podžupan, a je brez funkcije ostal marca lani, ko je župan zaradi napake razrešil (poklicnega) podžupana in svojega strankarskega kolega Jakoba Klofutarja.

Z županovo moralno in politično odgovornostjo se bo ukvarjalo tudi častno razsodišče MOK, ki ga je predvidel lani sprejeti kodeks obnašanja funkcionarjev. Predlogu svetniške skupine SD, da bi primer obravnavalo tudi častno razsodišče, se je pridružil še župan, ki je vložil samoprijavo. Predsednik častnega razsodišča Rudi Tavčar je ob tem dejal le, da bodo zadevo obravnavali.