Razpis za Popovičevega audija bodo ponovili

Koprski župan si je omislil enega najdražjih modelov avtomobila znamke audi.

Objavljeno
17. maj 2013 18.31
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper - Koprčani so ogorčeni zaradi namere svojega župana Borisa Popoviča, da si v časih hude gospodarske krize in kljub pozivom k nujnosti varčevanja za novo službeno vozilo omisli enega najdražjih modelov. Reakcije v javnosti so očitno vplivale na odločitev občinske uprave, da umakne razpis.

Včeraj so namreč v občinski upravi napovedali, da bodo dopolnili razpisno dokumentacijo in nov razpis objavili v torek, 21. maja, zaradi česar bodo imeli ponudniki za dobavo vozila podaljšan rok za oddajo ponudb.
Na vprašanje Dela, ali ne bi moral dajati župan v teh težkih časih zgled s skromnejšimi zahtevami, nam David Presl iz občinske službe za odnose z javnostmi ni mogel ali hotel odgovarjati.

Pojasnil je, da si je župan želel rabljen avto, vendar ne starejši od štirih let in ne z več kot 45.000 prevoženimi kilometri. Limuzina bi morala imeti osemvaljni turbodizelski motor, s stalnim pogonom na vsa štiri kolesa, s sedemstopenjskim menjalnikom, 20-palčnimi litimi aluminijastimi platišči, prostornino motorja do 4.134 kubičnih centimetrov in močjo do 258 kilovatov (prav toliko jih ima audijev 4, 2 litrski turbodizelski motor, op. p.).

»Zaradi sumov korupcije zahtevamo prekinitev nabave luksuznih avtov«

Kljub temu v službi za odnose z javnostmi trdijo, da ne drži, da je razpis napisan na kožo audiju 8, ker da še nekaj drugih avtomobilov izpolnjuje razpisne pogoje. Po natančnem pregledu pa so menda ugotovili, da nobeno od vozil v želeni kategoriji ne izpolnjuje vseh razpisnih tehničnih pogojev. David Presl, nam ni znal odgovoriti, ali bodo v ponovljenem razpisu iskali avto podobne kategorije, ali pa se bo župan odločil za kakšno varčnejšo možnost. Doslej se je prevažal v audiju Q 7, ki ni veliko cenejši, osnovna cena vozila, za katerega so zdaj objavili razpis, pa presega 130.000 evrov oziroma znaša mesečni najem, zavarovanje in vzdrževanje zanj skoraj 2000 evrov.

Iz koprske opozicijske stranke Oljka so nas opozorili, da se je župan že prevažal s podobno limuzino, audijem A8 4,2TDI, in sicer z registrskimi tablicami LJ SR 509. To po njihovem dokazuje, da je bil razpis napisan za ta ali podoben avto. »Zaradi sumov obstoja korupcijskih tveganj, predvsem pa zaradi vse hujše recesije in slabšanja gospodarskega in socialnega položaja tudi v MO Koper, od župana Popoviča in vodstva občine zahtevamo, da nemudoma prekinejo vse dejavnosti, vezane na nabavo luksuznih avtov,« je zapisal prvak Oljke Viktor Markežič.

David Presl je povedal, da so imeli omenjeni avto začasno najet in da ga že vsaj dva meseca nimajo več, zdaj pa z razpisom iščejo rabljen avto, da bi bil cenejši. Občina Koper ima v lasti 12 službenih avtomobilov, od tega največ manjših citroenov in caddyjev, še pet v najemu.

Boris Popovič je od začetka aprila v bolnišnici Medicor in bo tam do nadaljnjega ostal, saj mora opraviti še nekaj preiskav, je povedala Metke Zorc iz Medicorja.