Razplet županskih volitev v Postojni znan v sredo

O tem, ali je zahteva za ponovno štetje upravičena, bo odločala občinska volilna komisija.

Objavljeno
21. oktober 2014 13.13
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Postojna − Postojnska občinska volilna komisija bo o upravičenosti zahteve za ponovno štetje glasovnic, ki so jo zaradi tesnega izida vložili v volilnem štabu dosedanjega župana Postojne Jerneja Verbiča, odločala v sredo, je za STA pojasnila predsednica komisije Mateja Geržina.

Lista Skupaj-Poper, ki je na letošnjih lokalnih volitvah za županskega kandidata v Postojni predlagala dosedanjega župana Jerneja Verbiča, se je namreč glede na tesen izid volitev odločila, da bo na občinsko volilno komisijo podala ugovor zaradi suma nepravilnosti pri delu volilnih organov.

Kot so pri tem pojasnili v Verbičevem štabu, ugovor vlagajo tudi zato, da se odpravijo vsi dvomi o izidu volitev in se omogoči nemoteno delovanje vseh občinskih struktur v prihodnje. Z več volišč so namreč prejeli informacijo o nepravilnostih pri delu volilnih odborov tako znotraj postopka ugotavljanja veljavnih oziroma neveljavnih glasovnic kot pri samem štetju in ugotavljanju volilnih izidov.

Zahteva za ponovno štetje pričakovana

Glede na tesen izid, saj je o zmagovalcu odločil le ne glas, so zato z ugovorom predlagali, da se »preverijo omenjene nepravilnosti in ponovno ovrednoti izražena volja volivk in volivcev«. Občinski volilni komisiji so tudi predlagali, da na obravnavo ugovora povabi predstavnika obeh županskih kandidatov.

O tem, ali je zahteva za ponovno štetje upravičena, bo odločala občinska volilna komisija, in sicer jutri. Zahteva za ponovno štetje je po besedah predsednice komisije zaradi tesnega izida pričakovana, ne more pa še napovedati, kako se bo komisija odločila. Ker se s takšnim primerom soočajo prvič, se bodo posvetovali s predstavniki Državne volilne komisije.

V Postojni je bil izid nedeljskega drugega kroga županskih volitev najtesnejši med vsemi občinami. Kandidat skupine volivcev Igor Marentič je dobil pet glasov več od Verbiča, prav tako kandidata skupine volivcev. Ko so v ponedeljek k izidom prišteli še glasovnice po pošti, se je razlika še zmanjšala in je Marentič župansko mesto osvojil z le enim glasom prednosti.