Razprodaja Bavčarjevega imperija

Opatijski objekti: Hrvaški sklad Honestas private equity partneri kupuje Grand Hotel Adriatic.

Objavljeno
21. januar 2015 21.16
Suzana Kos, Ozadja
Suzana Kos, Ozadja
Koper – Koprski holding, ki ga je zgradil Igor Bavčar, je Hrvatom že prodal Drogo Kolinsko, zdaj se v njihovo last vračajo še Istrabenzovi opatijski objekti. Po naših informacijah so dokumenti o prodaji družbe Grand Hotel Adriatic podpisani, cena je nižja od šestih milijonov.

V času, ko je koprski holding vodil še Igor Bavčar, je Istrabenz kupil vrsto turističnih družb, med drugim je Bavčar svoj imperij pred desetimi leti obogatil z opatijsko družbo Grand Hotel Adriatic; ob nakupu so poudarjali, da gre za pomembne opatijske turistične objekte z več kot tristo sobami, največjim kongresnim centrom ob Kvarnerju (s 784 sedeži), bazenom, lastno plažo, garažo, igrišči za tenis in tedaj edino delujočo igralnico v kraju, ki je imela tudi koncesijo za odprtje velike igralnice. Za to naložbo je Istrabenz plačal več kot 15 milijonov evrov; nadzorniki njegove turistične divizije pa so pred dnevi po naših informacijah že potrdili prodajo opatijske družbe, in sicer za skoraj trikrat nižjo ceno od nakupne. Hrvaška družba Honestas private equity partneri s sedežem v Zagrebu je po naših informacijah za opatijski del nekdanjega Bavčarjevega imperija pripravljena plačati nekaj manj kot šest milijonov evrov.

Ne komentirajo

Kupca za družbo Grand Hotel Adriatic so iskali že nekaj časa. V Istrabenz turizmu poudarjajo, da postopek prodaje še teče, zato dodatnih komentarjev ne morejo dati. Prav tako ne odgovarjajo na vprašanje, kako so končali lansko poslovno leto, neuradno pa je slišati, da se jim slabo vreme poleti, izpad ruskih gostov in obnova nekaterih zmogljivosti, zaradi katere je bil del njihovih hotelov v Portorožu lani tri mesece zaprt, poznajo na rezultatih, a da je EBITDA skladen z načrti oziroma zavezami, danimi bankam upnicam, ki so v letu 2013 pristale na reprogram njihovih dolgov.

Po podatkih hrvaške zemljiške knjige so objekti v Opatiji pod hipoteko zaradi posojil Veneto banke v skupni višini skoraj deset milijonov evrov. Honestas private equity partneri, ki se po podatkih hrvaškega registra podjetij ukvarja z upravljanjem skladov tveganega kapitala, vodita Mihovil Prpić in Hrvoje Puljiz. Prpić je rojen v Kanadi, na Hrvaškem je med drugim opravljal funkcijo pomočnika direktorja družbe Autocesta Rijeka–Zagreb, Puljiz pa je po medijih razlagal o svojih načrtih gradnje trgovskih centrov v manjših krajih severne Hrvaške.