Razsipni zdravstveni dom

Revizija: direktor Zdravstvenega doma Laško si je neupravičeno izplačal skoraj 16.000 evrov.

Objavljeno
31. december 2014 14.11
bsa/onkološki
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje
Laško – Računsko sodišče je ugotovilo, da je bilo poslovanje Zdravstvenega doma (ZD) Laško leta 2012 v pomembnem neskladju s predpisi in usmeritvami. Kljub temu odzivnega poročila ni zahtevalo, saj je zdravstveni dom sprejel popravljalne ukrepe, zamenjali pa so tudi direktorja.

ZD Laško je v revidiranem letu vodil Marko Ratej. Računsko sodišče je ugotovilo, da je samo leta 2012 zaposlenim nepravilno obračunal in izplačal delo prek polnega delovnega časa v skupnem znesku skoraj 21.000 evrov, od tega 5200 evrov preveč uslužbencem, drugo pa sebi. Poleg tega je plačal premije za nezgodno zavarovanje najmanj 22 delavcem, ki jim zavarovanje ni pripadalo, in ravnal v nasprotju s predpisi o javnem naročanju, skupaj je bilo spornih za najmanj 157.000 evrov nakupov materiala in storitev.

Rateju se je prav leta 2012 iztekel mandat, na ponovni razpis se ni prijavil. Toda tudi nova direktorica Branka Bugarin je morala zaradi slabih odnosov med zaposlenimi po dobrega pol leta oditi. Sodu je izbilo dno, ko domnevno ni zagotovila dežurstva ob koncu tedna. Je pa prav Bugarinova večkrat poudarila, da je odkrila velike nepravilnosti pri poslovanju zdravstvenega doma in da je morala najprej reševati velike finančne težave zavoda. Bugarinovo je razrešil občinski svet, ki je letos imenoval novo direktorico Janjo Knapič.

Knapičeva zdaj čaka na razplet tožbe, ki jo je vložila Bugarinova. Zavod toži zaradi razrešitve in zahteva vrnitev na delovno mesto ter povračilo vseh plač. Delovno sodišče je ugotovilo, da nepravilnosti pri razrešitvi ni bilo, Bugarinova se je na razsodbo pritožila. Višje delovno in socialno sodišče o pritožbi še ni odločilo.