Razstava Dube Sambolec v Moderni galeriji

Nelagodje v času Štiri skupine del: Postcards, Dedication Corner, Indigo in Singularity
Fotografija: Z razstave Nelagodje v času v Moderni galeriji. FOTO MG
Odpri galerijo
Z razstave Nelagodje v času v Moderni galeriji. FOTO MG

V Moderni galeriji je na ogled razstava Dube Sambolec, znane slovenske umetnice, z naslovom Nelagodje v času. Predstavlja se z izborom del različnih medijev in z vprašanji, ki jo zaposlujejo zadnja leta.

Kot pravi umetnica, se ukvarja z globalnimi političnoekonomskimi vprašanji sedanjosti, ki izvirajo iz preteklosti.

Razstavo sestavljajo štiri skupine del. Postcards je serija kolažev, katerih del so stare razglednice, v njej izpostavlja reprezentacijo ženske, kritičen pogled na upor, zgodovino in modernizem. Dedication Corner tvorijo trije kolaži/reliefi, posvečeni trem umetnicam, ki so pomembne za njeno umetniško delo in življenje, Indigo je skupina risb in kolažev, v katerih kritično nagovarja atmosfero današnjega turbulentnega časa, četrti sklop, Singularity, pa je tridimenzionalna skupina štirinajstih vertikal v različnih materialih za ograjo, pri čemer izpostavlja specifičnost enega in razliko v podobnosti, razlaga Sambolčeva.
Umetnica Duba Sambolec FOTO osebni arhiv
Umetnica Duba Sambolec FOTO osebni arhiv


Razstava sodi v serijo malih razstav Iz ateljeja, na katerih predstavljajo trenutni presek ustvarjanja umetnikov, ki so s svojim delom vključeni v stalno razstavo Moderne galerije 20. stoletje.

Na stalni razstavi si je mogoče ogledati tudi eno najbolj znanih del Dube Sambolec – Brez telesa (1984), ki je v lasti galerije, sicer pa je s svojimi deli vključena v zbirko in postavitve stalnih razstav te ustanove že od leta 1981. Seveda velja še posebej opozoriti na njeno prelomno razstavo Nelagodje v prostoru leta 1988 v Moderni galeriji, so zapisali v napovedniku.
Razstava Dube Sambolec, ki so jo odprli na poletno muzejsko noč, bo na ogled do 10. septembra.

Komentarji: