Razstava Igraj se z mano v Cankarjevem domu

Projekt otrokom s posebnimi potrebami omogoča vključevanje v širšo družbo, obenem pomaga razbijati predsodke.

Objavljeno
29. januar 2014 08.54
Posodobljeno
30. januar 2014 11.00
Igraj se z mano, festival, delavnice, otroci
Sonja Merljak, šolstvo
Sonja Merljak, šolstvo

Likovna dela otrok in mladostnikov, ki so sodelovali na mednarodnem likovnem natečaju Bodi umetnik - Igraj se z mano, od danes krasijo drugo preddverje Cankarjevega doma v Ljubljani.

Projekt Centra Janeza Levca Ljubljana in Društva za kulturo inkluzije omogoča otrokom in mladostnikom s posebnimi potrebami aktivno vključevanje v širšo družbo, dogajanje skozi umetnost, kulturne in druge dejavnosti, s čimer se razblinjajo predsodki ter stereotipi, pravijo organizatorji.

Na natečaj je prispelo 5012 likovnih del 5268 različnih avtorjev iz 314 ustanov.

Kustosinji Andreja Hribernik in Nina Popič sta, kot v svojem sporočilu za javnost pojasnjuje organizatorji, omejili izbor. Na razstavo sta uvrstili likovna dela otrok in mladostnikov iz vrtcev, šol ter šol s prilagojenim programom. Razstavo v Canakrjevem domu bodo troci sami postavili, in sicer z lepljenjem likovnih del na panoje.

Na razstavi bo sodeloval raper Zlatko, ki je ambasador projekta, pa tudi klovn Jaka in Pika Nogavička, animatorja brata Malek, in hišni band Igraj se z mano.

Otroci si bodo lahko ogledali predstavo »Martin in Gregor« (igrata ju Pavle Ravnohrib in Boštjan Gombač).

Namen projekta Bodi umetnik - Igraj se z mano je, kot pravijo organizatorji, izboljšanje položaja otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter njihovo sprejemanje v širšo družbo.

Otroci in mladostniki s posebnimi potrebami so še posebej ranljiva skupina, festival pa jim pomaga razviti potenciale in jim jim omogočiti tisto mesto v družbi, kjer lahko pokažejo svoje vrline, zmožnosti, veščine in znanja, v katerih so dobri.