Razstava letošnjih del ribniške likovne šole LICE

Z razstavami v šestih krajih se je končalo letošnje šolsko leto ribniške likovne šole LICE.

Objavljeno
20. junij 2014 18.35
Simona Fajfar, Ribnica
Simona Fajfar, Ribnica
Ribnica - V Rokodelskem centru Ribnica, kjer likovna šola LICE deluje, v Knjižnici Ribnica, v Kočevju, Velikih Laščah, Cerknici, na gradu Snežnik in v prostorih društva Veter na Bregu so na ogled dela slušateljev likovne šole, ki so nastala v letošnjem šolskem letu.

Številke so zgovorne: v štirih letnikih in treh projektnih skupinah je sodelovalo 70 slušateljev, ki jih vodi 15 mentorjev.

Slušatelji se seznanjajo z različnimi področji, od slikarstva, kiparstva, grafike, umetnostne zgodovine do arhitekture in grafičnega oblikovanja.... Program likovne šole traja štiri leta, potem pa izbirajo med tremi projektnimi programi. Letos so to bili slikarstvo, grafika in kiparstvo. »Tu lahko ustvarjajo že lastno produkcijo,« pravi Sašo Koprivec, akademski slikar, mentor in eden od pobudnikov nastanka likovne šole LICE.

Šola kot način življenja

Toda glavni namen te izjemno kvalitetne likovne šole, ki ji v Sloveniji verjetno ni mogoče najti primerjave, ni ustvarjanje umetnikov. »Lastna produkcija je bolj izjema kot pravilo, ker bi bila nevarnost, da delamo "ljubiteljske" umetnike,« pravi Koprivec. Glavni namen šole je opismenjujejo ljudi z likovnim jezikom: »Ljudem poskušamo odpreti oči, da postanejo preko likovnega jezika razgledani na tem področju in tudi v vsakodnevnem življenju,« pravi Koprivec.

Slušatelji prihajajo s kočevsko-ribniškega območja in širše: tudi iz Cerknice, Ljubljane in celo Kranja. Na začetku so upali, da bodo imeli deset slušateljev. Sedaj, po šestih letih, pa je likovna šola mnogim postala način življenja.

Letošnja posebnost je bil tečaj za osnovnošolce

Da pa vendarle ne bi z likovno govorico seznanjali samo odraslih, so v LICE uvedli tudi likovno šolo za osnovnošolce. Obiskovali so jo učenci od 4. do 9. razreda. »Drugo leto jih bomo razdelili v dve skupini, ker je to s pedagoškega vidika smotrneje,« pravi Koprivec, ki vidi v izobraževanju otrok glavni namen njihovega dela: »Lepo je izobraževati odrasle in ljudi, ki so v pokoju, toda pravi učinek bo to imelo pri ljudeh, ki še niso oblikovani, ki so še veliko bolj odprti za različne ideje in zamisli,« pravi Koprivec.

Ta izziv bo še toliko večji prihodnje leto, ko bodo sodelovali tudi s srednješolci. Z Gimnazijo Kočevje so se dogovorili, da bodo uvedli izbirni predmet likovnega snovanja, za katerega je kar nekaj zanimanja. Vsebina programa je predpisana in je podobna programu, ki ga izvajajo v likovni šoli LICE, razlaga Koprivec: »Pri tem ne gre samo za opismenjevanje  oziroma učenje likovnih tehnik. Gre za razumevanje sveta.«