Razstava v Loki združila umetnike, društvi in civilno pobudo

V prostorih opuščenega Nunskega samostana ob 70-letnici konca 2. svetovne vojne poleg umetniških del tudi predmeti iz Hude jame.

Objavljeno
14. maj 2015 19.25
Razstava Škofja Loka
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Škofja Loka – Nocoj ob 20. uri bodo v opuščenih prostorih nekdanjega Nunskega samostana na Blaževi ulici 12 odprli razstavo Človek, glej. Slavnostni govornik bo akad. prof. dr. Kajetan Gantar, častni pokrovitelj razstave pa je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Razstavo povezujejo trije sklopi, vseslovenska razstava likovnih del 24 še živečih in dveh pokojnih avtorjev (v skromnejšem obsegu si jo je bilo mogoče že ogledati januarja letos v nekdanjih prostorih Udbe na Beethovnovi ulici v Ljubljani, do aprila pa v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu), razstava 10 osebnih predmetov iz množičnega grobišča v rudniku Huda jama pri Laškem, najdenih marca 2009, ki jih je prispeval Muzej novejše zgodovine Slovenije, in razstava likovnih del članov Združenja umetnikov Škofja Loka.

Predstavniki organizatorjev, to so Kulturno-zgodovinsko društvo Lonka Stara Loka, Muzejsko društvo Škofja Loka, Združenje umetnikov Škofja Loka in Civilno-družbena pobuda Resnica in sočutje, so pojasnili, da je zamisel o tem, da bi likovni ustvarjalci skupili skupaj, nastala pred enim letom.

Ne gre za razstavo ene opcije proti druge, so poudarili in razložili, da je na njej mogoče videti tako delo Draga Tršarja, ki je denimo avtor spomenika Revolucije in kipa Edvarda Kardelja, in Marjana Tršarja (nista v sorodu), ki je trpel v Gonarsu in na Teharjih.

"Čas je, da tiste dogodke pustimo za seboj s pomočjo umetnosti ... Osnovno vodilo pa je bilo odpirati javni prostor za spoštljivo in sočutno soočenje s trpljenjem. Razstava Človek, glej, vabi, ne pa zapoveduje, naj vsak pogleda zgodovinski resnici v oči in do nje vzpostavi odnos," je povedal Klemen Karlin, predsednik društva Lonka Stara Loka.

Predsednik Združenja umetnikov Škofja Loka Herman Gvardjančič je z odzivom škofjeloških umetnikov na razstavi Ne da sovražim - da ljubim, sem na svetu! (po verzu 524 iz Sofoklesove Antigone) zadovoljen, saj sta se odzvali več kot dve tretjini. Z veliko skrbjo so člani izbrali med svojimi deli, z vsebino in obliko so se želeli čim bolj približati ideji razstave. Najbolj me veseli, da prednjačijo mlajši člani združenja, torej tisti, ki so naša prihodnost, je poudaril.