»Razumne čakalne vrste« v težavah

V bolnišnicah, domovih upokojencev in zaporih bi pooblaščenci lahko zbirali podpise za referendum, v ambulantah ne.

Objavljeno
24. oktober 2017 14.08
Milena Zupanič
Milena Zupanič

Jožef Ivan Ocvirk, pobudnik referenduma Za razumne čakalne vrste, je pričakoval, da bodo podpise zbirali tudi v bolnišnicah, domovih upokojencev, zaporih, kakor omogoča zakon. Vendar ugotavlja, da podpisov tam ne zbirajo. Ministrica za zdravje pa je sprožila pobudo o etičnosti zbiranja podpisov pri bolnikih v ordinacijah, čeprav to sploh ni možno.

Aktivno ne zbirajo podpisov

Vse kaže, da so v bolnišnicah, domovih za starejše in drugih institucijah popolnoma prezrli dopis ministrstva za notranje zadeve o referendumu Za razumne čakalne vrste, smo ugotovili, ko smo poklicali v nekatere od teh ustanov. V dopisu, ki ga je 2. oktobra podpisala Urša Židan, namestnica generalne direktorice direktorata za upravne in notranje zadeve, je pojasnjeno, da lahko v vseh teh ustanovah volivci skladno z zakonom izrazijo svojo podporo pri pooblaščeni osebi zavoda – medicinski sestri ali socialni delavki. To pomeni, da bolnikom, stanovalcem domov in zapornikom ni treba iti na upravno enoto, temveč da to opravijo – kot na primer tudi pri predsedniških volitvah – v bolnišnici.

V ustanovah, kamor smo poklicali, so nam osebe za stike z javnostjo povedale, da ne vedo ničesar o teh možnostih, o razlogih pa niso vedele povedati ničesar. V domu upokojencev na Ptuju smo izvedeli, da so do vseh pobud za zbiranje podpisov previdni, da ne bi bilo političnega delovanja. Stanovalce običajno obvestijo o možnostih podpisovanja, iniciativa pa mora biti na njihovi strani, je povedala direktorica Jožica Šimnički. Tudi iz splošne bolnišnice Celje so nam sporočili, da aktivno ne zbirajo podpisov volivk in volivcev v podporo zahtevi za razpis zakonodajnega referenduma, v primeru, da kateri izmed pacientov, ki se zdravijo v naši bolnišnici, izrazi željo za podajo podpore temu referendumu, pa mu to omogočijo v skladu z navodili ministrstva za notranje zadeve. "Nimamo pooblaščenca. V primerih volitev, referendumov posredujemo uradna navodila vsem organizacijskim enotam, ki poskrbijo za  zakonito izpolnjevanje zahteve iz navodila, ki ga izda državni organ," so sporočili iz UKC Ljubljana.

Iz UKC Maribor nismo dobili odgovora.

Kaj ni etično in zavajanje javnosti

Drugače od zakona, ki omogoča podpisovanje bolnikov in starostnikov za referendum v bolnišnicah in domovih upokojencev, pa ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc meni, da zbiranje podpisov pri bolnikih v čakalnicah ni etično.

V strokovnem združenju zasebnih zdravnikov so takoj opozorili, da gre za zavajanje, saj v ambulantah podpisov za referendum ni mogoče zbirati. Včeraj so se jim v tem mnenju pridružile tudi druge zdravniške organizacije. Znano je, da lahko državljan odda svoj podpis na upravni enoti, v ambulantah zasebnih zdravnikov pa pacienti dobijo informacije o tem, je poudarila zdravnica Helena Mole, predsednica združenja. Po mnenju Moletove ni etično obljubljati državljanom bolnikom storitve, do katerih predolgo ne morejo priti, pustiti bolnike umirati v predolgih čakalnih vrstah, sprejemati zakone, ki bodo še zmanjšali dostop bolnikov do zdravstvenih storitev in ne sprejeti zdravstvene reforme, ki bi preprečila umiranje našega zdravstvenega sistema.

Državna komisija in varuh človekovih pravic

Ministrico je v njenem mnenju o neetičnosti podprla državna komisija za medicinsko etiko, ki jo vodi zdravnik Božidar Voljč, nekoč minister za zdravje. Voljč je zapisal, da je zbiranje podpisov za referendum pri bolnikih in njihovih svojcih v čakalnicah »povsem v nasprotju s temeljnim etičnim načelom, da se oseb, ki so v odnosu pacient : zdravnik šibkejši člen, ne »uporablja« ali obremenjuje za korist močnejše osebe. »Morebitni ugovor, da je status zdravnikov posredno v interesu bolnikov, je utemeljen, toda način, da zdravnik izrabi bolnika neposredno, ko čaka na njegovo storitev, je sporen,« meni Voljč.

Ministrica se je obrnila tudi na varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer, pravnico. Varuhinja je – drugače kot komisija za medicinsko etiko – poudarila, da prazen list, ki ga dobi pacient pri zdravniku, ne pomeni pritiska na pacienta, saj mora pacient odnesti list na upravno enoto in se tam podpisati pred uradno osebo. S konkretnim primerom, da bi posameznik zatrjeval poseg v njegove pravice, pa varuhinja ni seznanjena.

Politični interes ministrice

Zapisala je: »Ni nepomembno, da se z dopisom na naš naslov obrača ministrstvo, ki je pripravljalec zakona, glede katerega se zbirajo podpisi za zahtevo za razpis referenduma in ima glede vprašanja o zbiranju podpisov zelo jasen politični interes. Opredeljevanje varuha do političnih vprašanj pa ima lahko negativen vpliv na njegov videz neodvisnosti in samostojnosti.« Glede na ustavo je Vlasta Nussdorfer zapisala, da gre v tem primeru za več človekovih pravic in temeljnih svoboščin, med drugim za svobodo izražanja zdravnikov. Sicer pa je spomnila, da zbiranje podpisov za zakonodajni referendum ureja zakon o referendumu in ljudski iniciativi. Vprašanje propagiranja zbiranja podpisov v zakonu ni posebej urejeno, je zapisala.

Jožef Ivan Ocvirk je dejal, da bo zaradi vsega skupaj zahteval pri predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu podaljšanje roka za zbiranje podpisov. Za zdaj jih lahko zbira do 5. novembra.