Razvojna ambulanta obtičala v kleti

V zdravstvenem domu Jesenice so za 350.000 evrov preselili fizioterapijo in upravo.

Objavljeno
10. januar 2016 14.09
Blaž Račič
Blaž Račič
Jesenice – V zdravstvenem domu na Jesenicah so dejavnost fizioterapije pred kratkim preselili iz kleti v pritličje objekta, zaradi potreb zobozdravstva se je preselila tudi uprava. Čeprav so za prenovo skupaj porabili 350.000 evrov, prostora in denarja za selitev razvojne ambulante iz kleti niso našli.

Razvojna ambulanta je namenjena predvsem dojenčkom, ti pa so bolj občutljivi, pravi dr. Andreja Kovač, vodja razvojne ambulante v Zdravstvenem domu Kranj, ki pokriva celotno Gorenjsko. Kletni prostori v Zdravstvenem domu Jesenice, kjer deluje ena od štirih izpostav razvojne ambulante, so pretesni, opozarja Kovačeva. Po njenem bi potrebovali še najmanj en prostor za normalno delo, bolj smiselna pa bi bila selitev v pritličje zdravstvenega doma, kjer je boljša dostopnost, več je svetlobe in manjša vlažnost. Sedanji prostori ambulante so na severni strani objekta, tako da jih je treba ogrevati tudi poleti, je izpostavila in dodala, da od dosedanjih obljub o selitvi v primernejše prostore ni bilo nič.

Začasna telovadnica v nekdanji fizioterapiji

Prostori razvojne ambulante v kleti objekta »niso idealni, a so manj neprimerni, kot so bili nekdanji prostori fizioterapije v kleti«, je dejal dr. Saša Letonja, direktor Zdrav­stvenega doma Jesenice. Pojasnil je, da po izpraznitvi nekdanjih prostorov občine in upravne enote poteka »kompleksen proces« prenove zdravstvenega doma. Razvojni ambulanti bodo za začasno telovadnico v dveh do treh mesecih namenili del nekdanjih prostorov fizioterapije. V nove prostore v pritličje pa se bo razvojna ambulanta preselila, ko bodo prenavljali otroški dispanzer, saj bo potem deloval v njegovem sklopu in bo, kot obljublja Letonja, prenovljen v dveh do treh letih. Po njegovem bodo za načrtovano prenovo še ta mesec objavili arhitekturni natečaj.

Na vprašanje, zakaj so pred selitvijo razvojne ambulante v primernejše prostore dali prednost selitvi uprave, je Letonja odgovoril, da so nekdanje prostore uprave (v drugem nadstropju) v celoti namenili zobozdravstveni dejavnosti in se je uprava morala preseliti. »Ni mi do tega, da bi razvojno ambulanto selili zdaj in še enkrat ob načrtovani prenovi otroškega dispanzerja,« je dejal in med prioritetami izpostavil ureditev primernejših prostorov ginekološke ambulante, ki jih načrtujejo po skorajšnji izselitvi nujne medicinske pomoči v novo urgenco v jeseniško bolnišnico.

»Otroci prezrti«

»Žalostno je, da je razvojna ambulanta povsem na koncu prioritet pri zagotavljanju primernejših prostorov za delo. Otroci so prezrti,« je dejal Damir Omeradžić, oče otrok, ki obiskujeta razvojno ambulanto in ki je sicer zelo zadovoljen s terapijo. Želi si tudi primernejše čakalnice. Ambulanta ima zdaj le en sprejemni in en terapevtski prostor, nimajo pa, denimo, ambulante za zdravnika, ki tam dela enkrat na teden. V razvojni ambulanti dvakrat na teden izvajajo še delovno terapijo, vsak dan pa fiziterapijo. Fizioterapijo obiskuje okoli sto otrok, delovno terapijo od 70 do 80, zdravniško jih obravnavajo več kot 200.