Rdeči karton trboveljskega kviaza Janezu Žlaku

Občinska komisija prvič »povozila« mnenje sveta zavoda ZD Trbovlje.

Objavljeno
04. februar 2015 21.34
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Kaže, da ima direktor zdravstvene zavarovalnice Samo Fakin še vedno možnost postati direktor zdrav­stvenega doma (ZDT) v domačih Trbovljah, če ne bi dobil podpore politike pri ponovni kandidaturi za prvega moža zavarovalnice. Razpis za direktorja ZDT bodo ponovili, saj Janez Žlak za to mesto ni dobil podpore občinskega kviaza.

Predsednica kviaza Irina Pintar upa, da bo nov razpis objavljen v čim krajšem času in da bosta kviaz in občinski svet že aprila imela na mizi ime sprejemljivega kandidata. Fakin je že pred časom priznal, da ga ZDT zanima.

Janez Žlak, ki je s štirimi glasovi podpore od sedmih in nobenim proti uspešno šel skozi sito v svetu ZDT, za petčlanski strokovni svet iz vrst medicinskega osebja ni primeren kandidat. Borut Dolanc, prvi mož sveta ZD in član kviaza, pravi: »Prvič se je zgodilo, da je kviaz 'povozil' mnenje sveta zavoda in da je iskal mnenje strokovnega sveta. Torej bi morali po kulturnih zavodih, preden odločijo o direktorju, za mnenje vprašati estradnike. Občinska politika dokazuje, da ne potrebuje svetov zavodov. Ukinimo jih in naj o vsem odloča kviaz.« Ponovljeni razpis bo ZD, ki je v zadnjih letih ustvaril 600.000 evrov izgube, po Dolančevi oceni prinesel še nekaj tisočakov dodatnih stroškov.

Ni imel argumentov

Zanimivo, da tudi Pintarjeva trdi, da strokovni svet ZD posebnih argumentov proti Žlaku ni imel: »Pravzaprav ni bil navdušen nad nobenim od kandidatov, ker nihče nima izkušenj z vodenjem ZD.« Fakin takšne izkušnje ima, saj je v 90. letih vodil prav ZDT.

Žlak je na kviazu prejel le dva glasova od devetih. Proti so bili člani Liste za naše Trbovlje županje Jasne Gabrič, SMC, Desus in Združena levica, SD se je vzdržal. Žlaka je podprla le SDS. Na vprašanje, ali ga je odneslo članstvo v »napačni« stranki, je Žlak dejal: »Kvečjemu nekdanje članstvo v SDS. Odločitev kviaza je legitimna in jo spoštujem, ne morem pa se strinjati z neresnicami strokovnega sveta ZD o mojem programu in političnimi igrami v občinskem zakulisju ter nekorektnim blatenjem, ki si ga je v kviazu privoščila Gabričeva. Strokovni svet mi očita, da program ni bil dovolj konkreten. Kaj je lahko bolj konkretno od tega, kako 100-odstotno povečati tržni delež v ZD, sanirati več kot polmilijonski primanjkljaj in urediti urgentno službo?«

Zakaj Žlak ni dovolj dober kandidat za direktorja ZDT, smo vprašali tudi Gabričevo, a na vprašanja ni odgovorila. Neuradno pa se je menda že pred prvim razpisom sestala s Samom Fakinom.