Rdeči križ Slovenije bo vodil Dušan Keber

Novoizvoljeni predsednik bo funkcijo opravljal do leta 2019: »RKS bo vedno bolj potreben«.

Objavljeno
24. junij 2016 18.07
jer keber
N. Č., STA
N. Č., STA

Ljubljana - Po tem, ko je februarja letos z vodstvenega položaja Rdečega križa Slovenija (RKS) predčasno odstopila Nataša Pirc Musar, so člani te največje humanitarne organizacije pri nas izvolili novega predsednika.

Največ podpore so izkazali nekdanjemu zdravstvenemu ministru Dušanu Kebru. Njegova protikandidata sta bila zdravnik Vladimir Topler in strojni inženir Božidar Resnik.

Na novinarsko vprašanje o tem, kako se bo spopadel z izzivi, ki ga čakajo, je novoizvoljeni predsednik odgovoril, da ima Rdeči križ Slovenije 150-letni človekoljubni program in da se bo zavzemal za več pomoči ljudem v stiski. »Rdeči križ bo vedno bolj in ne vedno manj potreben,« je dejal Keber, ki si želi človekoljubje pripeljati do tistih, ki to pomoč rabijo.

Med kandidati je javnosti najbolj poznan Keber, ki je bil med leti 2000 in 2004 minister za zdravje. Topler je v preteklosti dobrih osem let vodil slovenjgraško bolnišnico, a mu vlada leta 2007 po razkritju računskega sodišča, da si je izplačeval zdravniški dodatek, ni dala soglasja za nov mandat na čelu bolnišnice. Resnik pa je v preteklosti vodil lokalno komunalno podjetje Kostak v Krškem.

Novoizvoljeni predsednik bo funkcijo opravljal do leta 2019, ko poteče štiriletni mandat, ki se je začel junija lani. Kandidat za predsednika RKS, ki je sicer častna funkcija, mora imeti visokošolsko izobrazbo, 10 let izkušenj na podobnih delih in poznati ali sodelovati na področju humanitarne dejavnosti v Sloveniji.

Nataša Pirc Musar je vodenje RKS prevzela konec junija lani po smrti predsednika RKS Franca Koširja decembra 2014. Pozneje je predlagala razrešitev generalne sekretarke Renate Brunskole, ker ni bila zadovoljna z njenim delom. A namesto nje, je RKS zapustila Pirc Musarjeva, saj zbor članov na izredni seji konec februarja ni podprl njenega predloga za razrešitev Brunskoletove. Do izvolitve novega predsednika je bila zakonita zastopnica RKS podpredsednica Irena Nečemer.