Redefincija minimalne plače dobila podporo vlade

Vlada je na današnji dopisni seji podprla predlog o minimalni plači, ki so ga s podpisi 5000 volivk in volivcev v državni zbor vložili sindikati.

Objavljeno
23. september 2015 22.07
Sindikati
Mario Belovič, notranja politika
Mario Belovič, notranja politika

To pomeni, da ima predlog vseh sedmih sindikalni central, dobre možnosti, da ga bo v državnem zboru podprlo zadostno število poslancev. Tako bi po novem tudi prejemniki minimalne plače dobili posebej plačane dodatke za nočno, nedeljsko in praznično delo, čemur pa delodajalci ostro nasprotujejo.

Ob tem vlada poudarja, da si je treba pri vprašanju definicije in višine minimalne plače prizadevati za konstruktiven socialni dialog in doseganje najširšega možnega soglasja socialnih partnerjev, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Zato je treba v prihodnosti pristopiti k celostni in sistemski ureditvi omenjenega področja in smiselno urediti vprašanje stroškov dela, ukrepe na področju davkov in prispevke za socialna zavarovanja.

Vlada kot pomembno izpostavlja povezavo politike plač s prestrukturiranjem bremen javnih dajatev, katerega cilj je tudi smiselno znižanje obremenitve dohodkov iz dela.

Delodajalci predlogu sindikatov nasprotujejo in so že zagrozili z izstopom iz socialnega sporazuma, če bo koalicija predlog podprla. Ministrica za delo Anja Kopač Mrak odgovarja, da pri tem vprašanju računa »na razum.« »Ob tem, ko so koalicijske stranke že v celoti podprle predlog zakona o minimalni plači, je tu spremembe težko pričakovati,« vztraja ministrica.