Referenduma o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti ne bo

Rok za zbiranje podpisov se izteka danes. Zbrali so nekaj čez 10.000 podpisov. Za razpis referenduma potrebujejo 40.000 podpisov.

Objavljeno
06. november 2017 12.32
Š. J., STA
Š. J., STA

Ljubljana − Pobudnikom referenduma o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti ne bo uspelo zbrati dovolj podpisov za razpis referenduma.

To je za STA potrdil predsednik Društva za zdravje naroda Jožef Ivan Ocvirk, ki je konec septembra v DZ vložil pobudo za začetek postopkov za referendum.

Po njegovih besedah so zbrali nekaj čez 10.000 podpisov. Rok za zbiranje podpisov se izteka danes. Za razpis referenduma bi potrebovali 40.000 podpisov.

Ocvirk je še napovedal, da bodo novelo izpodbijali na ustavnem sodišču.

Kritičen je do ukrepanja ministrstva za zdravje pri zbiranju podpisov za referendum. Očita jim kršenje referendumske zakonodaje. Po njegovem mnenju jim tudi zaradi tega ni uspelo zbrati dovolj podpisov. Kot je dejal, na nekaterih upravnih enotah tudi niso začeli zbirati podpisov s 3. oktobrom, saj tam sploh niso vedeli za referendumsko pobudo. Glede tega je Ocvirk pisal predsedniku DZ Milanu Brglezu z željo, da bi podaljšali rok za zbiranje podpisov, a mu niso ugodili.

Novela zakona o zdravstveni dejavnosti, ki jo je DZ sprejel 19. septembra, je posegla v koncesije v zdravstvu, ki jih bodo po novem lahko podelili le na podlagi javnega razpisa za obdobje 15 let z možnostjo podaljšanja za še 15 let. Koncesija bo razpisana le za dopolnitev javne zdravstvene mreže, ne bo pa predmet dedovanja, prodaje, prenosa ali druge oblike pravnega prometa. Novela predvideva koncesijski akt in koncesijsko pogodbo.

Med drugim določa tudi, da lahko zdravstveni delavci, ki so zaposleni v javnem sektorju, delajo do osem ur na teden pri zasebniku. Po treh letih bi ta omejitev veljala tudi za delo pri drugih javnih zavodih.